piątek, 4 marca 2011

Chole Chaat

      Chole Chaat to pyszne indyjskie danie składające się z ciecierzycy, pomidorów i sporej ilości aromatycznych przypraw. Smak jest tak intensywny, że trudno przejść obok niego obojętnie. Danie to podawane jest z chlebkiem naan, jednak ja jako dodatek do niego użyłam ryż, co okazało się bardzo trafne:) Wyrazisty smak tej potrawy idealnie skomponował się z delikatnym smakiem ryżu. Osobom, które nie lubią ostrych przypraw, proponuję dać ich o połowę mniej. Przygotowanie dania zajmuje nie całe 10 minut.



SKŁADNIKI ( dla 2 osób):
Źródło: www.sfinjak.wroclaw.pl + moje zmiany
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 czerwone chilli, drobno posiekane,
  • 200g pomidorów z puszki wraz z sosem

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Pół szklanki rozgnieść widelcem na pastę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na złoto.  Dodać kolendrę, kumin, kurkumę, garam masala i smażyć 1 minutę. Wrzucić imbir, chilli, pomidory i sól do smaku. Dodać pastę  i całą ciecierzycę. Gotować jeszcze 5 minut.

10 komentarzy:

  1. 10 minut na takie smaki.. pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to danie musi być apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało być smaczne - wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, na pewno aromatyczne i smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiad na niedzielę jak znalazł. Dziękuję! Wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczne. Ostatnio często sięgam po ciecierzyce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby ten sam przepis, ale dziwne, ze nasze dania wygladaja tak roznie.
    Ciesze sie, ze smakowalo.

    OdpowiedzUsuń
  8. zapowiada się rozgrzewająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm, mam bardzo dużo indyjskich przypraw, których używam zdecydowanie za rzadko! Mysi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń