poniedziałek, 7 marca 2011

Filet z kurczaka w krakersach

      Dzisiaj wypróbowałam przepis na kurczaka w krakersach, który od dawna chciałam zrobić, jednak ciężko było mi wyobrazić sobie smak połączenia mięsa z krakersami. Teraz jednak już wiem, że nie ma się czego obawiać bo jest fantastyczne :) Dzięki marynacie z jogurtu mięso jest białe, soczyste i miękkie, a krakersy tracą swój słony smak tworząc niesamowitą, chrupiącą panierkę. Według W. było to połączenie idealne. Polecam każdemu :)


SKŁADNIKI ( na 2 kotlety):
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 70 g krakersów
  • sól, pieprz


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, tak żeby powstały dwa filety. Każdy przyprawić solą i pieprzem ( można użyć większej ilości, ponieważ krakersy po upieczeniu tracą słony smak). Jogurt przelać do miski, włożyć do niej filety i dokładnie natrzeć z dwóch stron. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

2. Krakersy pokruszyć na drobną panierkę. Filety wyciągnąć z jogurtu i obtaczać w nich. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

5 komentarzy:

  1. musze wyprobowac taka panierke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak w krakersach brzmi zachęcająco choć pierwszy raz o takim przepisie słyszę ;P Mało jeszcze wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda i brzmi cudnie :) też muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. opcja z jogurtem jest mega :)

    OdpowiedzUsuń