poniedziałek, 28 marca 2011

Ciasteczka z brzoskwiniowym oczkiem

      Ciasteczka idealne do kawy. Kruche, orzechowo-maślane z dodatkiem pysznego dżemu brzoskwiniowego. Bardzo ładnie się prezentują, a na ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu. Zrobiłam je jako dodatek do prezentu urodzinowego (zamiast kwiatków).


SKŁADNIKI ( na 20 ciasteczek):
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 wafelki o smaku orzechowym
  • 1 żółtko
  • mały słoik dżemu brzoskwiniowego ( niskosłodzony)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Mąkę posiekać z masłem. Zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach wafle orzechowe. Dodać do mąki razem z cukrem i żółtkiem. Wyrobić ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

2. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować ( można ugnieść je pięściami, ponieważ ma bardzo dobrą konsystencję). Foremkami wycinać dowolne kształty. Liczba ciastek musi być parzysta, żeby po złożeniu wyszła równa ilość ( u mnie 40, a po złożeniu 20). Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 10 minut. Na ciastka "bez oczek" nakładać niewielką ilość dżemu brzoskwiniowego i dociskać ciastkami z oczkami.


7 komentarzy:

  1. to ja taki prezent też poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przeurocze. Dawno nie jadłam konfitury brzoskwiniowej. Zrobiłaś mi na nią chęć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne ciasteczka. Wspaniałe na prezent:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka z oczkiem. smaki dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. sliczne, idealne do schrupania przy herbatce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie ciasteczka...zjadłabym kilka:)

    OdpowiedzUsuń