SKŁADNIKI:
Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni + moje zmiany
- 200 g ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- pomidory z puszki
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- ząbki czosnku w zalewie ziołowej ( dostępne w Lidlu)
- sól, pieprz
- oregano
- oliwa
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Por pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę i czosnek, a następnie dodać por. Całość podsmażyć, często mieszając. Dodać pomidory w puszcze wraz z zalewą. Wlać bulion i całość dokładnie wymieszać.
2. Ryż wymieszać w garnku z sosem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Ryż przełożyć do miseczek i ozdobić odsączonymi ząbkami czosnku w zalewie ziołowej i posypać oregano.
No prosze takie proste danie, a zapewne pyszne. Coś co ma w sobie czosnek i cebulę musi być rewelacyjne
OdpowiedzUsuńCos jak risotto, pycha:)
OdpowiedzUsuńczosnkowe dania bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńPychota sama w sobie :) bardzo lubię wszystko co pomidorowe i czosnkowe :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z chili i wyszło przepyszne! Ostro, czosnkowo i tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuń