środa, 30 marca 2011

Ryż z pomidorami i czosnkiem

      Bardzo smaczny ryż z dużą ilością czosnku. Jest bardzo syty więc sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dania głównego, lecz także jako osobny posiłek. Urozmaiciłam go czosnkiem z zalewy ziołowej przez co zyskał wyśmienity smak.


SKŁADNIKI:
Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni + moje zmiany
  • 200 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • pomidory z puszki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ząbki czosnku w zalewie ziołowej ( dostępne w Lidlu)
  • sól, pieprz
  • oregano
  • oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Por pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę i czosnek, a następnie dodać por. Całość podsmażyć, często mieszając. Dodać pomidory w puszcze wraz z zalewą. Wlać bulion i całość dokładnie wymieszać.

2. Ryż wymieszać w garnku z sosem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Ryż przełożyć do miseczek i ozdobić odsączonymi ząbkami czosnku w zalewie ziołowej i posypać oregano.

5 komentarzy:

  1. No prosze takie proste danie, a zapewne pyszne. Coś co ma w sobie czosnek i cebulę musi być rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  2. czosnkowe dania bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota sama w sobie :) bardzo lubię wszystko co pomidorowe i czosnkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam z chili i wyszło przepyszne! Ostro, czosnkowo i tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń