niedziela, 13 marca 2011

Penne z pomidorami w sosie z mascarponetti carbonara

      Dzisiaj podaje przepis Macieja Kuronia na pyszny makaron z pomidorami i serkiem mascarpone. Danie jest bardzo szybkie do przygotowania. Praktycznie robi się je tyle ile trwa ugotowanie makaronu, za to efekt jest zniewalający. Osobiście jest to jedno z moich najlepszych dań z makaronem. Szczerze polecam :)




SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
Źródło:  http://www.piatnica.com.pl
  • makaron penne
  • 150 g szynki lub boczku wędzonego ( u mnie szynka)
  • 150 g sera mascarpone
  • 100 g ementalera
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • oregano


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę lub boczek pokroić w małe paski lub kostkę. Wkładamy na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby pomidory były bardziej słodkie można dodać także płaską łyżeczkę cukru. 
 
2. Całość dusimy przez 5 minut, następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem od razu po przyrządzeniu polewamy makaron i posypujemy startym żółtym serem oraz oregano.

6 komentarzy:

  1. Oj, jak ja lubie takie bezproblemowe dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda niesamowicie!! Świetny przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mascarponetti? Carbonara?

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mnie zdziwiła ta nazwa, ale przepis jest od Macieja Kuronia więc nie chciałam jej zmieniać na inną.

    OdpowiedzUsuń