SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
Źródło: http://www.piatnica.com.pl
- makaron penne
- 150 g szynki lub boczku wędzonego ( u mnie szynka)
- 150 g sera mascarpone
- 100 g ementalera
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- oliwa
- sól, pieprz
- oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę lub boczek pokroić w małe paski lub kostkę. Wkładamy na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby pomidory były bardziej słodkie można dodać także płaską łyżeczkę cukru.
2. Całość dusimy przez 5 minut, następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem od razu po przyrządzeniu polewamy makaron i posypujemy startym żółtym serem oraz oregano.
Bardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek.. :-)
OdpowiedzUsuńOj, jak ja lubie takie bezproblemowe dania!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda niesamowicie!! Świetny przepis!!
OdpowiedzUsuńMascarponetti? Carbonara?
OdpowiedzUsuńTeż mnie zdziwiła ta nazwa, ale przepis jest od Macieja Kuronia więc nie chciałam jej zmieniać na inną.
OdpowiedzUsuń