wtorek, 15 marca 2011

Aromatyczne udka w sosie jabłkowo- śliwkowym

      Ostatnio nie miałam pomysłu na przygotowanie obiadu, więc wykorzystałam produkty, które miałam w domu. W ten sposób powstały soczyste, aromatyczne udka marynowane w jogurcie z dodatkiem przypraw i pysznego sosu jabłkowo- śliwkowego. Jak dla mnie rewelacja, szczególnie sos, który będę przygotowywać częściej :)


SKŁADNIKI:

Na udka:
  • 2-3 udka z kurczaka
  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka garam masala (jeśli nie mamy to można zastąpić inną mieszanką, np. cynamonem z imbirem)
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
Na sos:
  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • 2 nieduże jabłka
  • 8 śliwek węgierek
  • łyżeczka cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Udka obieramy ze skóry. Nacieramy solą, pieprzem i garam masala. Wkładamy do miski i dokładnie polewamy jogurtem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

2. Po tym czasie wyciągamy udka z marynaty i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy słodką papryką i pieczemy przez ok. 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po około 20 minutach przekładamy udka na drugą stroną żeby równo się przypiekły i posypujemy jeszcze raz słodką papryką.

3. Przygotowujemy sos: Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy. Każde kroimy na osiem części. Wrzucamy na patelnię i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i całość dusimy do miękkości jabłek, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy śliwki i dusimy jeszcze przez 5 minut. Owoce razem z wodą przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem dokładnie mieszając. Jeśli nie jest dość słodki to można dodać jeszcze odrobinę cukru.

4. Mięso wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz i polewamy sosem wraz z owocami.

8 komentarzy:

  1. Sos jabłkowo - sliwkowy robiłam już nie raz i nie dwa i zawsze wszystkim smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie się zapowiada :) fajne połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi być pyszne :) Chyba znów muszę się przerzucić na kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie!! Super przepis!:) Uściski!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dodatek jabłka do mięs, Twoje danie niezwykle apetyczne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pyszotnie. Ja, zamiast sosu, zazwyczaj ładuję co mam pod fręką do środka kurczaka, więc nadziewam owocami, warzywami i innymi gadżetami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam jeszcze w takim zestawieniu, ale wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo podoba mi się taka wersja sosu :)

    OdpowiedzUsuń