Na udka:
- 2-3 udka z kurczaka
- pół dużego jogurtu naturalnego
- łyżeczka garam masala (jeśli nie mamy to można zastąpić inną mieszanką, np. cynamonem z imbirem)
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- pół dużego jogurtu naturalnego
- 2 nieduże jabłka
- 8 śliwek węgierek
- łyżeczka cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Udka obieramy ze skóry. Nacieramy solą, pieprzem i garam masala. Wkładamy do miski i dokładnie polewamy jogurtem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2. Po tym czasie wyciągamy udka z marynaty i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy słodką papryką i pieczemy przez ok. 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po około 20 minutach przekładamy udka na drugą stroną żeby równo się przypiekły i posypujemy jeszcze raz słodką papryką.
3. Przygotowujemy sos: Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy. Każde kroimy na osiem części. Wrzucamy na patelnię i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i całość dusimy do miękkości jabłek, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy śliwki i dusimy jeszcze przez 5 minut. Owoce razem z wodą przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem dokładnie mieszając. Jeśli nie jest dość słodki to można dodać jeszcze odrobinę cukru.
4. Mięso wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz i polewamy sosem wraz z owocami.
Sos jabłkowo - sliwkowy robiłam już nie raz i nie dwa i zawsze wszystkim smakuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się zapowiada :) fajne połączenia.
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne :) Chyba znów muszę się przerzucić na kurczaka
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!! Super przepis!:) Uściski!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek jabłka do mięs, Twoje danie niezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wyglądają pyszotnie. Ja, zamiast sosu, zazwyczaj ładuję co mam pod fręką do środka kurczaka, więc nadziewam owocami, warzywami i innymi gadżetami :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam jeszcze w takim zestawieniu, ale wyglądają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się taka wersja sosu :)
OdpowiedzUsuń