SKŁADNIKI:
Źródło: http://pychaciasta.bloog.pl
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margaryną. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Całość połączyć z jajkami z cukrem. Dokładnie zmiksować.
2. Do 1/3 ciasta dodać kakao i ponownie zmiksować. Formę keksową wysmarować tłuszczem. Przelać jasne ciasto, a na nie ciasto kakaowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre). Gotową babkę wyjąć i posypać cukrem pudrem. Wyjąć z formy dopiero, gdy całkiem ostygnie i pokroić. Jeśli chcemy żeby babka była wilgotna przez kilka dni, należy wsadzić ją do lodówki najlepiej od razu po przestygnięciu.
Smakowita ta babeczka :)) Trzeba będzie o jakiejś pomyśleć na święta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
W sam raz na zbliżające się święta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńja swoją pierwszą prawdziwą babkę mam wciąż przed sobą.. :-)
OdpowiedzUsuńlubię takie dwukolorowe babki :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda. uwielbiam takie wilgotne i puszyste zarazem
OdpowiedzUsuń