piątek, 1 kwietnia 2011

Tarta z jabłkami i kruszonką

      Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki, jednak teraz jestem pewna, że żaden z nich nie dorównuje tarcie z jabłkami i kruszonką :) Tarta jest boska! Miękka, delikatnie słodka, a ciasto rozpływa się w ustach! Osobiście zawsze z każdego wypieku wyjadam tylko masę, a ciasto zostawiam na boku, jednak w tym przypadku nie wyobrażam sobie go nie zjeść bo jest najlepszym jakie jadłam. W. także był zachwycony i zjadł prawie całą :)



SKŁADNIKI ( na formę do tarty 27 cm):

Na masę jabłkową:
  • niecałe 1,5 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • płaska łyżeczka imbiru
  • cukier ( ilość wg uznania)
  • łyżka bułki tartej
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka 
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.  Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odciąć 1/3 ciasta na kruszonkę. Obie części zawinąć w folię. Ciasto na tartę włożyć do lodówki na 30 minut, a ciasto na kruszonkę na ten sam czas do zamrażarki.

2. W tym czasie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cukier, cynamon, imbir, rodzynki i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać.

3. Ciastem po wyjęciu z lodówki wyłożyć formę do tarty ( jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć formę z ciastem i wyłożyć na nią masę jabłkową. Następnie pozostałe ciasto ( z zamrażarki) zetrzeć na samą górę na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 40-45 minut. Wyciągnąć i ostudzić.

16 komentarzy:

  1. Mniam mniam mniam :) musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smakowicie, i tak też wygląga. Lubię dodatek imbiru do jabłek, dodaje charakterku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką tartę namawiać mnie nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jabłka i kruszonka - to prawda, coś boskiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nabrałam ochoty na wypróbowanie przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo, bardzo pysznie wyglada, az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chce mi się czegoś tak pysznego. Wspaniale wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy jablka trzeba uprzednio wycisnac z soku? jaki gatunek jest najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze są renety, jednak ja do tej tarty użyłam zwykłych, tanich jabłek, ponieważ do nadzienia dodaje się dowolną ilość cukru i imbir, co równoważy smak nawet kwaśnych jabłek.

    Jabłka starte do miski puszczą sok. Jeśli jest go zbyt dużo to można odlać go z miski, jednak jeśli nie to nie trzeba, ponieważ bułka tarta dodana do nadzienia zagęści je.

    Pozdrawiam i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto na tartę wyśmienite:). Fakt, że dałam farsz zupełnie inny, ale pomysł zrobienia tarty podobnej do szarlotki bardzo mi się spodobał:). Jako masę dałam uprażone jabłuszka z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Mmmmm PYCHA!!

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobilam pycha wlasnie robie poraz kolejny

    OdpowiedzUsuń
  12. cieszę się, że smakowało:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam wczoraj tartę wg Twojego przepisu - absolutnie, fenomenalnie fantastyczna :)Na pewno zrobię jeszcze nie raz !
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis super w poniedziałek bedę piec:) tylko mam pytanie do imbiru, czy ja muszę go ugotować
    i z tego wywaru dodać tą łyżeczkę imbiru??

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie, wystarczy użyć imbiru w proszku:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...