piątek, 1 kwietnia 2011

Tarta z jabłkami i kruszonką

           Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki, jednak teraz jestem pewna, że żaden z nich nie dorównuje tarcie z jabłkami i kruszonką :) Tarta jest boska! Miękka, delikatnie słodka, a ciasto rozpływa się w ustach! Osobiście zawsze z każdego wypieku wyjadam tylko masę, a ciasto zostawiam na boku, jednak w tym przypadku nie wyobrażam sobie go nie zjeść bo jest najlepszym jakie jadłam. W. także był zachwycony i zjadł prawie całą :)

      SKŁADNIKI ( na formę do tarty 27 cm):

   Na masę jabłkową:

    -   ok. 1,5 kg jabłek
     -  łyżeczka cynamonu
     -  1/3 szklanki rodzynek
     -  płaska łyżeczka imbiru
     -  cukier ( ilość wg uznania)
     -  łyżka bułki tartej
       Na ciasto:

         -  3 szklanki mąki
         -  kostka margaryny
         -  2 żółtka
        -  pół szklanki cukru
        -  łyżka cukru waniliowego
        -  4 łyżki mleka
        -  szczypta soli



      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1.  Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odciąć 1/3 ciasta na kruszonkę. Obie części zawinąć w folię. Ciasto na tartę włożyć do lodówki na 30 minut, a ciasto na kruszonkę na ten sam czas do zamrażarki.

      2. W tym czasie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cukier, cynamon, imbir, rodzynki i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać.

      3. Ciastem po wyjęciu z lodówki wyłożyć formę do tarty ( jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
      Po tym czasie wyciągnąć formę z ciastem i wyłożyć na nią masę jabłkową. Następnie pozostałe ciasto ( z zamrażarki) zetrzeć na samą górę na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 40-45 minut. Wyciągnąć i ostudzić.

      16 komentarzy:

      1. Mniam mniam mniam :) musi być wspaniała!

        OdpowiedzUsuń
      2. Brzmi smakowicie, i tak też wygląga. Lubię dodatek imbiru do jabłek, dodaje charakterku:)

        OdpowiedzUsuń
      3. Na taką tartę namawiać mnie nie trzeba :)

        OdpowiedzUsuń
      4. jabłka i kruszonka - to prawda, coś boskiego! :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Nabrałam ochoty na wypróbowanie przepisu!

        OdpowiedzUsuń
      6. bardzo, bardzo pysznie wyglada, az slinka cieknie:)

        OdpowiedzUsuń
      7. Chce mi się czegoś tak pysznego. Wspaniale wyglada :)

        OdpowiedzUsuń
      8. czy jablka trzeba uprzednio wycisnac z soku? jaki gatunek jest najlepszy?

        OdpowiedzUsuń
      9. Najlepsze są renety, jednak ja do tej tarty użyłam zwykłych, tanich jabłek, ponieważ do nadzienia dodaje się dowolną ilość cukru i imbir, co równoważy smak nawet kwaśnych jabłek.

        Jabłka starte do miski puszczą sok. Jeśli jest go zbyt dużo to można odlać go z miski, jednak jeśli nie to nie trzeba, ponieważ bułka tarta dodana do nadzienia zagęści je.

        Pozdrawiam i życzę smacznego:)

        OdpowiedzUsuń
      10. Ciasto na tartę wyśmienite:). Fakt, że dałam farsz zupełnie inny, ale pomysł zrobienia tarty podobnej do szarlotki bardzo mi się spodobał:). Jako masę dałam uprażone jabłuszka z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Mmmmm PYCHA!!

        OdpowiedzUsuń
      11. zrobilam pycha wlasnie robie poraz kolejny

        OdpowiedzUsuń
      12. cieszę się, że smakowało:)

        Pozdrawiam!

        OdpowiedzUsuń
      13. Zrobiłam wczoraj tartę wg Twojego przepisu - absolutnie, fenomenalnie fantastyczna :)Na pewno zrobię jeszcze nie raz !
        pozdrawiam

        OdpowiedzUsuń
      14. Przepis super w poniedziałek bedę piec:) tylko mam pytanie do imbiru, czy ja muszę go ugotować
        i z tego wywaru dodać tą łyżeczkę imbiru??

        OdpowiedzUsuń
      15. Nie, wystarczy użyć imbiru w proszku:)

        OdpowiedzUsuń