poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Roladki z camembertem i orzechami włoskimi

      Jedne z moich ulubionych roladek. Pyszny ciągnący się ser z dodatkiem uprażonych włoskich orzechów daje fantastyczny smak. Jako dodatek do nich można użyć także żurawiny do mięs. Są wyśmienite, polecam! :)


SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
  • 2 filety z kurczaka ( lub duży jeden przecięty na pół)
  • 6 plasterków sera camembert
  • garść orzechów włoskich
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filety opłukać i dokładnie rozbić. Ser pokroić w cienkie plasterki. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na suchej patelni. Na rozbite mięso nałożyć po 3 plasterki sera i połowę orzechów. Zwinąć w roladkę ( można sobie pomóc wykałaczkami). Roladki maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartce. Smażyć na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa, tak żeby w środku nie było surowe.

10 komentarzy:

  1. bardzo fajne skladniki nadzienia, wiec roladki zapowiadaja sie pysznie i tez tak wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają naprawdę zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wyglądają! Zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre połączenie smaków :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. moimi ulubionymi też mogłyby zostać :) cudnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się czy z roladek wypłynie nadzienie gdyby były bez panierki. Czy wystarczyłoby mocno obwiązać, żeby ser został w środku?
    M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Camembert się bardzo nie rozlewa, jednak wydaje mi się, że jeśli zrobi się je bez panierki to należy dać do środka troszkę mniej farszu, żeby były dokładnie zamknięte z każdej strony. Moje roladki były nadziane dużą ilością i w tym przypadku panierka była konieczna, żeby roladka się nie rozwaliła ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolina, dziękuję za wyjaśnienia. Pytałam bo mojemu tacie panierki raczej nie wolno, nawet jak lubi. Zobaczę co z tego wyjdzie w wykonaniu mojej mamy.
    M.

    OdpowiedzUsuń