SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
Źródło: Fakt " Obiady na cały rok" + moje zmiany
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 300 g ryżu
- 3/4 kieliszka białego wytrawnego wina
- 600 ml bulionu grzybowego
- pół dużej cebuli
- ząbek czosnku
- 100 g startego parmezanu
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- łyżka masła
- sól, pieprz
- płaska łyżka przyprawy do kurczaka
- maggi
- oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie. Mięso zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć do miękkości pieczarek.
2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wsypać do niej ryż i smażyć minutę, cały czas mieszając. Wlać wino i gotować, aż wyparuje. Dodać pieczarki, wlać pół kubka bulionu. Mieszać, aż ryż go wchłonie. Stopniowo dolewać bulion i gotować ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki.
3. Dołożyć kurczaka, dodać łyżkę masła i parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością maggi. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać posiekaną natką. W oryginalnym przepisie danie posypane było także płatkami migdałowymi.
wyglada smakowicie i tez bym chetnie zjadla:)
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzonko. Pyszne risotto:)
OdpowiedzUsuńkocham risotta, na grzybowe czekam az do sezonu grzybowego i jak to sie stalo, ze nigdy nie probowalam z pieczarkami??? Biegne do kuchni!!!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńsmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym..mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńz takimi dodatkami musi być pycha!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, jest pyszne!! Trochę trwa to wchałanianie bulionu przez ryż ale warto czekać i mieszać:)) Polecam wszystkim i dziękuję za przepis:))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńno niezbyt smakowało, ale podejrzewam że przez mięso które wcześniej było gotowane w rosole. ogólnie mdłe
OdpowiedzUsuńZamiast bialego dodalam czerwone wino(bo nie mialam) i swierze mlode listki szpinaku pod koniec gotowania. Kolor wyszedl taki sobie ale smak! Mniam mniam. Polecam i dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńRisotto z kurczakiem i pieczarkami? A gdzie w przepisie są pieczaki? Hmmm, dodałam ich trochę - ok 20dkg i trochę zmodyfikowałam. W sumie fajne, bo bardzo lubię potrawy z ryżem :)
OdpowiedzUsuńOczywiście zapomniałam o pieczarkach, już poprawiłam i cieszę się, że smakowało:)
OdpowiedzUsuńza chwilkę się zabieram za przygotowania, nie mogę się już doczekać efektu końcowego dziękuje za przepis :*
OdpowiedzUsuńmmmmm :D wygląda mega apetycznie :D Jutro zabiram sie za robienie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne danko, ale co zrobić z przyprawą do kurczaka? Ja zrobiłam bez niej i wyszło super!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń