sobota, 2 kwietnia 2011

Sałatka z tuńczykiem i ananasem

      Połączenie ananasa i tuńczyka daje bardzo ciekawy smak. Sałatka jest bardzo smaczna i soczysta. Ważne żeby poleżała w lodówce przez co najmniej godzinę, żeby składniki się "przegryzły". Jest bardzo szybka w przyrządzeniu, wystarczy wrzucić do miski i wymieszać. Polecam :)



SKŁADNIKI:
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka ananasa
  • 1/3 małej kapusty pekińskiej
  • mały jogurt naturalny ( może być też majonez)
  • 3 łyżki soku z ananasa ( z puszki)
  • sól, pieprz
  • oregano


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tuńczyka odsączyć dokładnie z oleju. Ananas pokroić w kostkę. Kukurydzę również odsączyć. Kapustę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, zalać jogurtem ( lub majonezem) i sokiem z ananasa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać oregano.

7 komentarzy:

  1. super sałatka - zrobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :)) I miseczka też:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię połączenie ananasa, tuńczyka i kukurydzy. Pozdrawiam
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie dawno nie jadłam takiej sałatki! Pyszna i fajnie, że ją przypomniałaś:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. To klasyka, która zawsze się sprawdza. Połączenie smaków nie do podrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam i właśnie zamierzam zrobić podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs na stronie www.kpryba.pl

    OdpowiedzUsuń