Dziś przepis na delikatne roladki z kurczaka z jajkiem z dodatkiem groszkowego puree. Danie bardzo smaczne, łagodne, dobrze prezentujące się na talerzu. Jego zaletą jest również szybkość przygotowania. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą z brokułów, dzięki czemu na talerzu było bardzo zielono :)
SKŁADNIKI ( na 2 roladki):
- duża pierś z kurczaka
- 2 jajka
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Na puree:
- puszka groszku konserwowego
- łyżka masła
- pół szklanki bulionu
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Mięso przeciąć wzdłuż tak żeby powstały dwa filety. Każdy rozbić, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka. Jajka ugotować na twardo. Obrać i położyć po jednym na filecie. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości mięsa.
2. Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić do niego groszek oraz bulion. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą. Na talerz nałożyć roladki, każdą polać dużą łyżką puree.
zdecydowanie podoba mi się ten pomysł
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie właśnie połączenia! pycha po prostu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne roladki, z jajkiem jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńFajne są te roladki!:)
OdpowiedzUsuńStrasznie fajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń