czwartek, 28 kwietnia 2011

Roladki z jajkiem i groszkowym puree

      Dziś przepis na delikatne roladki z kurczaka z jajkiem z dodatkiem groszkowego puree. Danie bardzo smaczne, łagodne, dobrze prezentujące się na talerzu. Jego zaletą jest również szybkość przygotowania. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą z brokułów, dzięki czemu na talerzu było bardzo zielono :)


SKŁADNIKI ( na 2 roladki):
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Na puree:
  • puszka groszku konserwowego
  • łyżka masła
  • pół szklanki bulionu
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Mięso przeciąć wzdłuż tak żeby powstały dwa filety. Każdy rozbić, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka. Jajka ugotować na twardo. Obrać i położyć po jednym na filecie. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości mięsa.

2. Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić do niego groszek oraz bulion. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą. Na talerz nałożyć roladki, każdą polać dużą łyżką puree.

5 komentarzy:

  1. zdecydowanie podoba mi się ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie właśnie połączenia! pycha po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne roladki, z jajkiem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń