SKŁADNIKI:
Gnocchi: ( na 3 porcje):
- 1 kg ziemniaków
- mąka pszenna ( ok. 250g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- małe jajko ( opcjonalnie)
- natka pietruszki
- tymianek
- majeranek
- płaska łyżka soli
- 300 g pieczarek
- mała cebula
- 2 szklanki bulionu
- śmietanka 30% ( opcjonalnie)
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę. Ziemniaki w garnku podzielić na 4 części. Wyjąć z nich jedną i na jej miejsce wsypać mąkę pszenną oraz 2 łyżki maki ziemniaczanej ( dzięki takiemu podziałowi będziemy mieć pewność, że daliśmy odpowiednią ilość mąki). Dodać z powrotem wyciągniętą wcześniej część ziemniaków, jajko, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, majeranek oraz sól.
2. Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby nie postały grudki. Następnie wyciągać niewielką ilość i toczyć niewielkie wałeczki. Obcinać końcówki pod skosem (aby nadać im ładnego kształtu można przycisnąć do każdej kluseczki widelec, dzięki czemu stworzymy na nich ładny wzór). Gnocchi wrzucić do lekko posolonej, gotującej się wody, poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować ok. 2-3 minuty na małym ogniu.
3. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni do zarumienienia. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion ( ewentualnie również śmietanę). Wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem do smaku.
Gnocchi nakładać na talerz i polać sosem z pieczarkami.
Takie kluseczki z pewnością i mnie by zachwyciły, bardzo apetycznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńziołowe...ależ to musi pachnieć :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są! Muszą być pyszne. Pachną mi aż tutaj:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie:)
OdpowiedzUsuńtakie jedzonko to pyyycha jedzonko!!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skosztowała tych pyszności
OdpowiedzUsuń