wtorek, 26 kwietnia 2011

Ziołowe gnocchi w sosie pieczarkowym

      Gnocchi z mozzarellą i sosem pomidorowym wywołały zachwyt u W., dlatego postanowiłam przyrządzić takie same, zmieniając jedynie sos. Tym razem padło na pieczarki. A efekt jak najbardziej godny polecenia. Kluseczki idealnie skomponowały się z dużymi kawałkami pieczarek oraz pysznym sosem. Jeżeli chodzi o sam sos to przygotowałam jego dwie wersje. Pierwsza ze śmietanką 30%, a druga bez. Dwie wersje są bardzo smaczne, lecz wydaje mi się, że bez dodatku śmietany sos ma bardziej intensywny pieczarkowy smak. Danie można przygotować nawet na 3 dni (np. zmieniając sosy) , ponieważ nadmiar gnocchi można schować do lodówki, pamiętając jednak żeby przechowywać je w stanie surowym.


SKŁADNIKI:

Gnocchi: ( na 3 porcje):
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka pszenna ( ok. 250g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • małe jajko ( opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • majeranek
  • płaska łyżka soli
Sos pieczarkowy:
  • 300 g pieczarek
  • mała cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • śmietanka 30% ( opcjonalnie)
  • sól, pieprz

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę. Ziemniaki w garnku podzielić na 4 części. Wyjąć z nich jedną i na jej miejsce wsypać mąkę pszenną oraz 2 łyżki maki ziemniaczanej ( dzięki takiemu podziałowi będziemy mieć pewność, że daliśmy odpowiednią ilość mąki). Dodać z powrotem wyciągniętą wcześniej część ziemniaków, jajko, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, majeranek oraz sól.

    2. Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby nie postały grudki. Następnie wyciągać niewielką ilość i toczyć niewielkie wałeczki. Obcinać końcówki pod skosem (aby nadać im ładnego kształtu można przycisnąć do każdej kluseczki widelec, dzięki czemu stworzymy na nich ładny wzór).  Gnocchi wrzucić do lekko posolonej, gotującej się wody, poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować ok. 2-3 minuty na małym ogniu. 

    3. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni do zarumienienia. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion ( ewentualnie również śmietanę). Wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem do smaku. 
    Gnocchi nakładać na talerz i polać sosem z pieczarkami. 

    6 komentarzy:

    1. Takie kluseczki z pewnością i mnie by zachwyciły, bardzo apetycznie się prezentują.

      OdpowiedzUsuń
    2. ziołowe...ależ to musi pachnieć :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Świetne są! Muszą być pyszne. Pachną mi aż tutaj:)

      OdpowiedzUsuń
    4. takie jedzonko to pyyycha jedzonko!!! Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    5. chętnie bym skosztowała tych pyszności

      OdpowiedzUsuń