SKŁADNIKI ( na 15 sztuk):
Źródło: "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka "
Na placuszki:
- 750 g cukinii
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- pół szklanki mąki
- 3 lekko ubite jajka
- sól, pieprz
- oliwa ( ja smażyłam bez tłuszczu na patelni teflonowej)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 mały starty ogórek
- ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżeczki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
1. Cukinię i cebulę obrać, zetrzeć na tarce do dużej miski. Dodać mąkę, lekko ubite jajka i zioła. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Łyżką nabierać masę, wyłożyć na patelnię i delikatnie spłaszczyć z góry. Smażyć do lekkiego zbrązowienia, następnie obrócić i smażyć dalej do mocnego zbrązowienia z obu stron. Jeśli smażymy na tłuszczu to na końcu odsączamy placuszki na papierowych ręcznikach.
3. Połączyć składniki dipu jogurtowego i dokładnie wymieszać. Placuszki podawać z dipem.
Pyszne placuszki, robiłam je z dipem czosnkowym:)
OdpowiedzUsuńLubię te placki,zawsze robię w sezonie cukiniowym...dip fajny:)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy jadłam placuszki z cukinią właśnie w Grecji i od razu je polubiłam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Niedawno też robiłam, ale mój przepis jest nieco inny. Niezależnie od przepisu, placuszki z cukinią to jedno z moich ulubionych dań i lubię wypróbowywać różne przepisy na nie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie jedzonko:) pyszne placuszki i sosik, mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki cukioniowe. Często sama takie robie, gratuluję wyboru ;D
OdpowiedzUsuńsuper
zapraszam również do mnie www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
pozdrawiam ;)
Bardzo smakowicie wyglądają, szkoda tylko, że to nie sezon na cukinię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukiniowe placuszki :) a sosik dodaje im jeszcze więcej uroku!:)
OdpowiedzUsuńI ja już rozpoczełam sezon na placki cukiniowe, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta ich zieleń :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinii to bardzo smaczna sprawa :D
OdpowiedzUsuńSą pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWiem - robiłam :)
Robiłam kiedyś podobne, tylko jeszcze z ziemniakami, takie placki ziemniaczano-cukiniowe. Pytanie - czy odsączałaś cukinię z nadmiaru wody?
OdpowiedzUsuńNie odsączałam :) Po połączeniu z mąką masa robi się gęstsza ;)
OdpowiedzUsuń