SKŁADNIKI:
Gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- mąka pszenna ( ok. 250g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko ( opcjonalnie)
- natka pietruszki
- tymianek
- majeranek
- płaska łyżka soli
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- ząbek czosnku
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- Ser mozzarella
- bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i poczekać aż ostygną. Ziemniaki w garnku podzielić na 4 części. Wyjąć z nich jedną i na jej miejsce wsypać mąkę pszenną oraz 2 łyżki maki ziemniaczanej ( dzięki takiemu podziałowi będziemy mieć pewność, że daliśmy odpowiednią ilość mąki). Dodać z powrotem wyciągniętą wcześniej część ziemniaków, jajko, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, majeranek oraz sól.
2. Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby nie postały grudki. Następnie wyciągać niewielką ilość i toczyć niewielkie wałeczki. Obcinać końcówki pod skosem. Gnocchi wrzucić do lekko posolonej, gotującej się wody, poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować ok. 2-3 minuty na małym ogniu.
3. Składniki na sos pomidory połączyć ze sobą i całość zagotować. Polewać gotowe gnocchi i układać na nich plastry lub kulki sera mozzarella ( w zależności od tego w jakiej formie go kupujemy). Ser posypać z góry bazylią.
pyszne musi być to połączenie. takie letnie...
OdpowiedzUsuńMam słabość do wszystkiego, co zawiera mozzarellę.
OdpowiedzUsuńGnocchi jeszcze nie robiłam - kolejna rzecz do nadrobienia :)
takie smaki bardzo mi sie podobaja i chetnie bym sie skusila na takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuń