Ekspresowe ciasto, mocno kokosowe, delikatne, obłędnie pyszne. Jednak jego nazwę powinno się zmienić, ponieważ jest tysiąc razy lepsze niż popularne rafaello. Połączenie słonych krakersów i domowego budyniu z kokosem sprawdza się idealnie. Krakersy w lodówce stają się miękkie, dzięki czemu tworzą pyszną i miękką bazę do ciasta. A sam budyń jest tak pyszny, że już nigdy nie użyję gotowego :)
SKŁADNIKI ( na blachę 25x30):
- 2 opakowania słonych krakersów
- 0,5 l mleka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 200 g masła
- 120 g wiórek kokosowych
- płatki migdałowe do posypania ( lub reszta wiórek)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Żółta, cukier oraz aromat wrzucić do miski i utrzeć. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz pół szklanki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować.
2. Pozostałe mleko zagotować. Gdy zawrzy dodać do niego przygotowaną wcześniej masę. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy uzyskamy konsystencję budyniu, ściągamy garnek z kuchenki. Garnek przykryć folią aluminiową do poziomu budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie w misce utrzeć masło i powoli dodać do niego budyń ( najlepiej po łyżce), nadal ucierając. Gdy cały budyń połączy się z masłem, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
4. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na całą noc. Wyciągnąć z folią i pokroić na kawałki.
Bardzo lubię rafaello, ładnie wyszło, mniam :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie :) pychotka!!!
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńI wygląda przepięknie! A jego kolejnym, niewątpliwym plusem jest chyba znacznie mniejsza kaloryczność niż rafaella klasyka :)
Muszę w końcu zrobić to ciasto, bo mnie ściga już po kilku blogach ;-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda w Twojej wersji!
Cudownie wygląda! Mam ochotę sięgnąć po kawałek - od dawno obiecuję sobie, że go zrobię i ciągle zwlekam! Czemu?!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
mniaam, musi być boskie! a jeśli w dodatku jest ekspresowe, to nie ma wyjścia, muszę jak najszybciej wypróbować! ;)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam:) pyszne i szybkie polecam!
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będzie na deser :)
OdpowiedzUsuń