SKŁADNIKI ( na 3 duże porcje):
Źródło: Jamie Olivier "Każdy może gotować"
- 3 woreczki ryżu
- 1 duży por
- 250 g pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- kieliszek białego wina
- kawałek masła
- 285 ml chudej śmietany
- 1 cytryna
- pęczek natki pietruszki
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić drobno w poprzek. Pieczarki pokroić w plasterki, a mięso w średniej wielkości paseczki.
2. Na patelnie wlać oliwę i wrzucić niewielki kawałek masła. Dodać por, białe wino i małą szklankę wody. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką lub folią i dusić 5 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać, mięso przyprawić solą i pieprzem i wrzucić na patelnie. Dodać połowę pietruszki, śmietanę i pieczarki.
3. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut. Na końcu wycisnąć do sosu sok z połówki cytryny. Ewentualnie doprawić jeszcze raz do smaku. Ryż wyłożyć na talerze, polać stroganowem i posypać resztą pietruszki.
jakie piękne zdjęcie, aż zachciało mi sie zjesc taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńa ja zbyt rzadko używam pora...zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńzjadlabym chetnie takie danie:)
OdpowiedzUsuń