środa, 4 maja 2011

Ryż z warzywami i ciecierzycą

      Coś dla miłośników kuchni arabskiej i mieszanki aromatycznych przypraw. Danie bardzo smaczne, zachwyca zapachem i delikatnością pomimo dużej ilości różnorodnych przypraw. Do jego zrobienia zachęcił mnie oczywiście dodatek ciecierzycy oraz cukinii oraz sok pomarańczowy, który dodaje się do warzyw. Należy pamiętać o tym, żeby nie rozgotować ryżu, ponieważ danie zamieni się w papkę. 



SKŁADNIKI ( dla 6 osób):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia arabska.
  • 3 szklanki białego ugotowanego ryżu
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 300 g cukinii
  • 1 puszka pomidorów
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sambal oelek. Smażyć, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie.

2. Dołożyć nieodsączone, rozgniecione pomidory z puszki, pokrojoną w ćwiartki cukinię, zioła i przyprawy.  Dusić na małym ogniu, aż cukinia zmięknie.

3. Dodać ugotowany ryż, odsączoną ciecierzycę oraz sok pomarańczowy. Podgrzać, aż potrawa będzie ciepła. Na końcu doprawić do smaku niewielką ilością soli.


5 komentarzy:

  1. Apetyczny ten obiadek :))

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja poproszę małą miseczkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Karolinka, dla mnie to zupełnie nowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bym skosztowała :) Z wielką chęcią :)
    Sok pomarańczowy - t Ci dopiero! =)

    Ściskam! =)

    OdpowiedzUsuń