Coś dla miłośników kuchni arabskiej i mieszanki aromatycznych przypraw. Danie bardzo smaczne, zachwyca zapachem i delikatnością pomimo dużej ilości różnorodnych przypraw. Do jego zrobienia zachęcił mnie oczywiście dodatek ciecierzycy oraz cukinii oraz sok pomarańczowy, który dodaje się do warzyw. Należy pamiętać o tym, żeby nie rozgotować ryżu, ponieważ danie zamieni się w papkę.
SKŁADNIKI ( dla 6 osób):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia arabska.
- 3 szklanki białego ugotowanego ryżu
- 2 puszki ciecierzycy
- 300 g cukinii
- 1 puszka pomidorów
- 60 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sambal oelek. Smażyć, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie.
2. Dołożyć nieodsączone, rozgniecione pomidory z puszki, pokrojoną w ćwiartki cukinię, zioła i przyprawy. Dusić na małym ogniu, aż cukinia zmięknie.
3. Dodać ugotowany ryż, odsączoną ciecierzycę oraz sok pomarańczowy. Podgrzać, aż potrawa będzie ciepła. Na końcu doprawić do smaku niewielką ilością soli.
mmm....fajny obiadek:))
OdpowiedzUsuńApetyczny ten obiadek :))
OdpowiedzUsuńto ja poproszę małą miseczkę
OdpowiedzUsuńKarolinka, dla mnie to zupełnie nowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńTeż bym skosztowała :) Z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńSok pomarańczowy - t Ci dopiero! =)
Ściskam! =)