SKŁADNIKI:
Źródło: Feeria Smaków + moje zmiany
- makaron spaghetti
- 400 g kiełbasek wieprzowych lub 1 duża
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 puszki pomidorów
- 70 ml wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka ketchupu
- suszone oregano
- suszona bazylia
- pęczek świeżej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- starty parmezan ( ilość dowolna)
1. Makaron przygotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażyć na małym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć całość do jej zeszklenia. Bakłażan obrać i pokroić w kostkę, paprykę w paski, a czosnek posiekać. Całość dorzucić do garnka. Smażyć na pół miękko.
2. Do całości wlać wino, wszystko wymieszać, aż wino odparuje. Dodać pomidory z puszki, oregano i bazylię. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu jeszcze przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać listki świeżej bazylii. Wymieszać.
3. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym parmezanem. Przyozdobić bazylią.
te kiełbaski bardzo mnie kuszą w takim połączeniu
OdpowiedzUsuń