poniedziałek, 9 maja 2011

Spaghetti z kiełbaskami i bakłażanem

      Dzisiaj rewelacyjny przepis, który całkowicie może zastąpić naszą ochotę na spaghetti bolognese, a przy tym jest o wiele tańszy i szybszy w przygotowaniu :) Przede wszystkim nie musimy dodawać do niego mięsa mielonego, ponieważ kiełbaski idealnie się tu spisują. Bardzo dobrym dodatkiem jest także wino, które bardzo wzbogaca smak i aromat sosu. 


SKŁADNIKI:
Źródło: Feeria Smaków + moje zmiany
  • makaron spaghetti
  • 400 g kiełbasek wieprzowych lub 1 duża
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 puszki pomidorów
  • 70 ml wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka ketchupu
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan ( ilość dowolna)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron przygotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażyć na małym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć całość do jej zeszklenia. Bakłażan obrać i pokroić w kostkę, paprykę w paski, a czosnek posiekać.  Całość dorzucić do garnka. Smażyć na pół miękko.

2. Do całości wlać wino, wszystko wymieszać, aż wino odparuje. Dodać pomidory z puszki, oregano i bazylię. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu jeszcze przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać listki świeżej bazylii. Wymieszać.

3. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym parmezanem. Przyozdobić bazylią.

1 komentarz: