środa, 11 maja 2011

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

      Pyszna sałatka z tuńczykiem, jedna z moich ulubionych. Jest bardzo syta, ale także lekkostrawna, więc jej większa porcja może zastąpić nam obiad. Jak dla mnie rewelacja :)


SKŁADNIKI ( na duży garnek):
  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • duża puszka kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • duża cebula lub 2 małe
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( ważne żeby go nie rozgotować!), ogórki kroimy w kostkę, tuńczyka
dokładnie odsączamy i rozdrabniamy widelcem, cebule drobno siekamy, kukurydzę odsączamy.

Wszystkie produkty wrzucamy do dużego garnka, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Nie włożona do lodówki ma całkowicie inny smak.

7 komentarzy:

  1. przymierzam się do zrobienia podobnej, bo mam na nią coraz większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną, z tym, że zamiast ryżu dodaję ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki lub ugotowany makaron, czerwoną cebulę i szczypiorek dla lepszego efektu kolorystycznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do niej dodaję jeszcze pomidora, paprykę i odrobinę majonezu :) Jest wspaniała

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną bez ryżu. Lubię takie sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za chwile zabieram sie do pracy, ale dodam jeszcze czerwona papryke. Bedzie bardziej kolorowo

    OdpowiedzUsuń