środa, 11 maja 2011

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

      Pyszna sałatka z tuńczykiem, jedna z moich ulubionych. Jest bardzo syta, ale także lekkostrawna, więc jej większa porcja może zastąpić nam obiad. Jak dla mnie rewelacja :)


SKŁADNIKI ( na duży garnek):
  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • duża puszka kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • duża cebula lub 2 małe
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( ważne żeby go nie rozgotować!), ogórki kroimy w kostkę, tuńczyka
dokładnie odsączamy i rozdrabniamy widelcem, cebule drobno siekamy, kukurydzę odsączamy.

Wszystkie produkty wrzucamy do dużego garnka, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Nie włożona do lodówki ma całkowicie inny smak.

9 komentarzy:

  1. przymierzam się do zrobienia podobnej, bo mam na nią coraz większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną, z tym, że zamiast ryżu dodaję ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki lub ugotowany makaron, czerwoną cebulę i szczypiorek dla lepszego efektu kolorystycznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do niej dodaję jeszcze pomidora, paprykę i odrobinę majonezu :) Jest wspaniała

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną bez ryżu. Lubię takie sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za chwile zabieram sie do pracy, ale dodam jeszcze czerwona papryke. Bedzie bardziej kolorowo

    OdpowiedzUsuń
  6. Robie taka sama ale bez ryzu tunczyka i ogorka

    OdpowiedzUsuń