Naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 350 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 400 g białego półtłustego sera
- 1 kg rabarbaru
- cukier
- ok. pół szklanki mleka
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru ( opcjonalnie)
- cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Składniki na naleśniki wrzucić do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać, tak żeby z mąki nie powstały grudki. Smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, lub na zwykłej wysmarowanej oliwą lub olejem.
2. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kawałki. Wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować na małym ogniu do miękkości, cały czas mieszając. Na koniec dodać cukier ( ilość według uznania) i całość wymieszać. Rabarbar przełożyć do durszlaka i odsączyć z nadmiaru wody.
3. Ser włożyć do miski, zalewać powoli mlekiem i rozdrobnić dokładnie widelcem. Dodajemy tyle mleka, żeby powstała miękka, puszysta masa ( u mnie było to pół szklanki). Następnie dodać cukier ( ilość według uznania), cynamon i imbir. Dodać rabarbar i całość dokładnie wymieszać. Nadzienie nakładać na gotowe naleśniki i złożyć w trójkąty.
Świetny pomysł. Nigdy nie łączyłam naleśników z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam placki z rabarbarem, takie połączenie na pewno też jest pyszne :D
OdpowiedzUsuńpyszny sposob na nalesniki:)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńmniam! naleśniki owocowe to jest to! wróć, rabarbar to przecież warzywo ;)
OdpowiedzUsuńno, na to bym nie wpadła xd
OdpowiedzUsuńrewelacja!