Dziś podaje przepis na moją ulubioną tartę wytrawną. Jest fantastyczna! Ostatnio zauważyłam, że na blogu nie ma na nią przepisu. Nie wiem jak to możliwe, ale byłam przekonana, że już kiedyś ją tu dodawałam. W każdym razie dziś nadrabiam tą straszną zaległość :) Wspaniale nadaje się na syty obiad oraz pyszną kolację podczas spotkania ze znajomymi. Można dodać do niej także kawałki kurczaka. Polecam wszystkim!
SKŁADNIKI (forma na tartę 27 cm)
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół kostki margaryny ( 125g)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka soli
Na nadzienie:
- 300 g pieczarek
- pół dużej czerwonej papryki
- pół dużej żółtej papryki
- 3 cebule
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 2 małe jajka
- 200 g żółtego sera
- ketchup lub passata pomidorowa
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przygotować ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać jajko, mleko, cukier i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 25 minut.
2. W tym czasie przygotować nadzienie. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączyć z puszki. Cebulę zeszklić na patelni, dodać paprykę. Całość smażyć przez 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną. Dodać kukurydzę. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce śmietanę wymieszać z jajkami i odrobiną soli.
3. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Dokładnie wykleić nim formę na tartę. Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągnąć z piekarnika. Posmarować ketchupem lub passatą pomidorową. Wyłożyć wcześniej przygotowanym nadzieniem. Polać śmietaną wymieszaną z jajkami. Na samą górę zetrzeć żółty ser. Włożyć ponownie do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec przez ok. 30 minut ( aż śmietana się zetnie).
Pyszna tarta pełna warzyw:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam podobną tartę :)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńtaka warzywna tarta chodzi za mną już od dawna :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałek
OdpowiedzUsuńdobry pomysl na obiad, jak dla mnie tarta wydawała się troche za słodka - chodzi o samo ciasto - co troche psuło smak, może nastepnym razem nie dodam w ogóle cukru, ma to jakieś naczenie?
OdpowiedzUsuńBogusia
Oczywiście, zazwyczaj do tart słodkich daje cukier, a do tart wytrawnych samą sól, jednak w tej dla wypróbowania użyłam tego i tego, a ponieważ wszystkim smakowało to dodałam tu taki pomysł. Jednak jeśli dla Pani była zbyt słodka to proponuje dać samą sól :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i ciasto mi się nie dopiekło mimo, ze trzymałam jeszcze trochę dłużej niż Pani podała w przepisie... Całą resztę zrobiłam identycznie jak Pani radziła... Nie wiem czemu tak wyszło :(
OdpowiedzUsuńA samo ciasto faktycznie moim zdaniem też za słodkie...
Pani Marto, nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, robiłam tą tartę już kilka razy i zawsze wszystko wychodzi bez problemu. Może piekła Pani w mniejszej temperaturze? Pieczenie kruchego ciasta wymaga utrzymania wysokiej temperatury, w przeciwnym razie może się nie upiec.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam tartę według Pani przepisu (dokładnie chodzi mi o ciasto) ta sama ilość składników i nie wiem czy tak powinno być ale ciasto wyszło troszkę gumowe. Czy konsystencja tego ciasta ma właśnie taka być??? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Renata
Pani Renato, ciasto po wyrobieniu ma właśnie taką konsystencję, nie trzeba go wałkować tylko wystarczy wykleić nim ręcznie formę :) Po pieczeniu będzie zwarte.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam