czwartek, 23 czerwca 2011

Makaron z bobem w sosie pomidorowo- śmietanowym

      Bób zazwyczaj przygotowuje w tradycyjnej formie, jednak ostatnio wykorzystałam go jako dodatek do makaronu. Oczywiście jak zawsze się sprawdził ;) Znakomicie skomponował się z pysznym sosem. Zauważyłam, że większość osób obiera bób z łupinek. Ja jednak tego nie robię , ponieważ nie widzę takiej potrzeby. To właśnie one zawierają najwięcej witamin, które wpływają na wartość odżywczą samego bobu. Ponadto, gdy dobrze go ugotuje, łupinki stają się miękkie, no i co najważniejsze są bardzo smaczne :)



SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
  • makaron ( u mnie kolanka ozdobne)
  • 1/2 kg bobu
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
  • oregano
  • sól, pieprz


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób wrzucić do lekko posolonej wody i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dorzucić pomidory z puszki i passatę pomidorową. Doprowadzić do wrzenia.

2. Do sosu dodać bób ( w łupinkach). Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut. Zdjąć z gazu. Dodać śmietanę i oregano. Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz