piątek, 10 czerwca 2011

Spaghetti z klopsikami w sosie paprykowo- pieczarkowym

      Ostatnio miałam przyjemność wypróbować produkty marki Fine Food, które dostępne są w halach MAKRO. Przygotowałam z nich pyszne spaghetti z klopsikami w sosie paprykowo-pieczarkowym. Muszę przyznać, że szczególnie do gustu przypadł mi makaron Fine Food z pszenicy durum oraz passata pomidorowa. Są to produkty bardzo dobrej jakości, które można zakupić w bardzo przystępnej cenie. Produkty te bardzo przydały mi się podczas podróży po kuchni włoskiej i na pewno będę korzystać z nich częściej. Polecam do wypróbowania ;)


SKŁADNIKI:
Na klopsiki:
  • 150g-200 g mięsa mielonego 
  • 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Na sos:
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej Fine Food
  • pomidory w puszcze Fine Food
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula 
  • sok z cytryny
  • bazylia, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia 
Dodatkowo:
  • makaron spaghetii Fine Food
  • 200 g startego parmezanu
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Składniki na klopsiki wrzucić do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Formować małej wielkości klopsiki. Smażyć je dokładnie z każdej strony na małym ogniu do zarumienienia. 
2. Makaron przyrządzić al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić na paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię i smażyć do miękkości. 

3. Do garnka wrzucić pomidory wraz z sosem, dodać passatę pomidorową. Zagotować, ugniatając widelcem pomidory. Dodać cukier, sól i pieprz do smaku. Dorzucić warzywa wraz z sokiem, które puściły pieczarki. Dokładnie wymieszać. Całość dusić na małym ogniu przez minimum 20 minut. Pod koniec wsypać dowolną ilość bazylii i oregano. 

4. Makaron wyłożyć na talerze, posypać parmezanem. Następnie polać sosem i nałożyć na górę klopsiki. Można przyozdobić świeżą bazylią.

6 komentarzy:

  1. Do tego jeszcze kieliszek wina i poczuję się jak w niebie:) Pyszności! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też klopsiki :) mniam :) Twoje przepysznie się prezentują.
    Pozdrawiam i zapraszam na Candy.
    http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2011/06/moje-candy-urodzinowe.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię spaghetti z klopsikami - niby coś znanego, a jednak w nowej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makarony pod każdą postacią :) mogę wpaść do ciebie na obiad ? :)))

    OdpowiedzUsuń