Dziś przepis na cudowne polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym. Jest to jeden z najlepszych sposobów na smażonego kurczaka jaki do tej pory wypróbowałam. Danie pochodzi z kuchni chińskiej. Mięsko jest soczyste, miękkie, otoczone pyszną żółtą panierką. Sos do polędwiczek jest połączeniem smaku kwaśnego, słodkiego i ostrego, dlatego ciężko go jednoznacznie kategoryzować. Jednak nadaje daniu niezwykle orientalnego smaku. Bardzo dobrze komponuje się z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Jeżeli ktoś nie przepada za tego typu sosami, mięsko można podać także bez niego :)
SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy.
Na polędwiczki:
- ok. 700 g polędwiczek z kurczaka
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki wody
- 4 żółtka
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka brązowego cukru ( można zastąpić białym)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- pół szklanki bulionu drobiowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. W misce wymieszać wodę i żółta. Dodać stopniowo mąkę kukurydzianą ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy. Mięso z kurczaka przyprawić solą. Włożyć do miski i dokładnie wymieszać z ciastem.
2. W dużej patelni rozgrzać olej. Polędwiczki wyciągać z ciasta i smażyć dokładnie z każdej strony do zbrązowienia ( w głębokim tłuszczu). Odsączyć mięso na papierowym ręczniku.
3. Przygotować sos: cukier wymieszać z mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny. Dodać imbir, sos sojowy i bulion. Całość gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Mięso podawać na talerzu polane niewielką ilością sosu.
No no ciekawa jestem ich smaku :) brzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, a ciekawe jak smakują.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńmniam, połączenie wygląda na bardzo smakowite! :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzaskakujący ten sos, ciekawy bardzo.
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te cytrynowe smaki :)
OdpowiedzUsuńTo coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam azjatyckie smaki właśnie za tę ich różnorodność i wielowarstwowość :) A mam pytanko na temat mąki kukurydzianej. W oryginale była mąka czy skrobia? Bo z tego co kojarzę to w kuchni chińskiej używa się jednak najczęściej skrobi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
W oryginale była mąka kukurydziana, zarówno do ciasta jak i do sosu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję za odpowiedź :) zamierzam popełnić to danie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!