sobota, 9 lipca 2011

Enchiladas z kurczakiem, fasolą i kukurydzą

    Dziś ostatni przepis przed moim wyjazdem na wakacje i oczekiwanym od dawna wypoczynkiem. Mój W. ma dzisiaj urodziny więc przygotowałam na dzisiaj dla niego mnóstwo pyszności. Zacznę jednak nie po kolei bo od obiadu, na które podałam enchiladas z kurczakiem i warzywami. 
      Enchiladas to jedno z podstawowych meksykańskich dań. Do jego przyrządzenia używa się kukurydzianych tortilli, które smaruje się sosem, napełnia farszem, zawija i zapieka w piekarniku, najczęściej posypując je z góry serem. Mam nadzieję, że nie muszę nikogo przekonywać do walorów smakowych tego dania. Podstawowy przepis znalazłam w książce, jednak urozmaiciłam go dodając do farszu różne warzywa. Tortille można przygotować samemu w domu lub użyć gotowych placów dostępnych w sklepach. Oczywiście jak zawsze będę Was przekonywać do tych domowych, wiadomo z jakich względów :)



SKŁADNIKI ( na 4 duże porcje):  
Źródło: "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" + moje zmiany
  • 4 duże tortille pszenne 
  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • ok. 200g sera cheddar ( może być inny żółty ser)
  • łyżka kminku
  • oregano
  • szczypta chilli
  • olej/oliwa
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

1. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na rozgnieciony czosnek i kminek. Dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do zarumienienia. Paprykę również pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Całość dusić do czasu, aż papryka zmięknie. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, a następnie kminek oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać.

2. Przygotować sos: pomidory wraz z sosem przelać do garnka. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli to konieczne można dodać także łyżeczkę cukru, aby poprawić smak pomidorów.

3. Tortille podgrzać na suchej patelni. Każdą posmarować płaską łyżką sosu i śmietany. Nałożyć farsz, a następnie zwinąć. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno nałożyć połowę sosu. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym stronę ze złączeniem do dołu. Zalać resztą sosu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekać przez 15 minut. Przed podaniem posypać oregano. 

9 komentarzy:

  1. Danie wygląda przepysznie .....

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie dania. Szkoda, że mi nikt takich rzeczy nie zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam enchiladas (jak zreszta cala kuchnie meksykanska). Dobrze ma z toba ten W. :)
    Milego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też enchiladas, ale zbieg okoliczności:) Pysznie Twoje wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna alternatywa dla pizzy!
    Zapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha. Kuchnia meksykańska należy - oprócz indyjskiej albo obok niej - do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne danie, świetny pomysł na niespodziankę kulinarną na męża :) to jego ulubiona potrawa

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne danie, świetny pomysł na niespodziankę kulinarną na męża :) to jego ulubiona potrawa

    OdpowiedzUsuń