Dziś ostatni przepis przed moim wyjazdem na wakacje i oczekiwanym od dawna wypoczynkiem. Mój W. ma dzisiaj urodziny więc przygotowałam na dzisiaj dla niego mnóstwo pyszności. Zacznę jednak nie po kolei bo od obiadu, na które podałam enchiladas z kurczakiem i warzywami.
Enchiladas to jedno z podstawowych meksykańskich dań. Do jego przyrządzenia używa się kukurydzianych tortilli, które smaruje się sosem, napełnia farszem, zawija i zapieka w piekarniku, najczęściej posypując je z góry serem. Mam nadzieję, że nie muszę nikogo przekonywać do walorów smakowych tego dania. Podstawowy przepis znalazłam w książce, jednak urozmaiciłam go dodając do farszu różne warzywa. Tortille można przygotować samemu w domu lub użyć gotowych placów dostępnych w sklepach. Oczywiście jak zawsze będę Was przekonywać do tych domowych, wiadomo z jakich względów :)
SKŁADNIKI ( na 4 duże porcje):
Źródło: "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" + moje zmiany
- 4 duże tortille pszenne
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki śmietany 12%
- ok. 200g sera cheddar ( może być inny żółty ser)
- łyżka kminku
- oregano
- szczypta chilli
- olej/oliwa
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na rozgnieciony czosnek i kminek. Dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do zarumienienia. Paprykę również pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Całość dusić do czasu, aż papryka zmięknie. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, a następnie kminek oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać.
2. Przygotować sos: pomidory wraz z sosem przelać do garnka. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli to konieczne można dodać także łyżeczkę cukru, aby poprawić smak pomidorów.
3. Tortille podgrzać na suchej patelni. Każdą posmarować płaską łyżką sosu i śmietany. Nałożyć farsz, a następnie zwinąć. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno nałożyć połowę sosu. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym stronę ze złączeniem do dołu. Zalać resztą sosu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekać przez 15 minut. Przed podaniem posypać oregano.
1. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na rozgnieciony czosnek i kminek. Dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do zarumienienia. Paprykę również pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Całość dusić do czasu, aż papryka zmięknie. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, a następnie kminek oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać.
2. Przygotować sos: pomidory wraz z sosem przelać do garnka. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli to konieczne można dodać także łyżeczkę cukru, aby poprawić smak pomidorów.
3. Tortille podgrzać na suchej patelni. Każdą posmarować płaską łyżką sosu i śmietany. Nałożyć farsz, a następnie zwinąć. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno nałożyć połowę sosu. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym stronę ze złączeniem do dołu. Zalać resztą sosu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekać przez 15 minut. Przed podaniem posypać oregano.
Danie wygląda przepysznie .....
OdpowiedzUsuńLubię takie dania. Szkoda, że mi nikt takich rzeczy nie zrobi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam enchiladas (jak zreszta cala kuchnie meksykanska). Dobrze ma z toba ten W. :)
OdpowiedzUsuńMilego wypoczynku!
U mnie też enchiladas, ale zbieg okoliczności:) Pysznie Twoje wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla pizzy!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia :)
Pycha. Kuchnia meksykańska należy - oprócz indyjskiej albo obok niej - do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie, świetny pomysł na niespodziankę kulinarną na męża :) to jego ulubiona potrawa
OdpowiedzUsuńpyszne danie, świetny pomysł na niespodziankę kulinarną na męża :) to jego ulubiona potrawa
OdpowiedzUsuńJedzono jest przepyszne !
OdpowiedzUsuń