wtorek, 16 sierpnia 2011

Faszerowana cukinia

      Po wakacyjnym odpoczynku zapraszam was na znakomitą faszerowaną cukinię, której ostatnio w sklepach jest bardzo dużo. Jest to moja ulubiona forma sporządzania cukinii. Do łódeczek można włożyć dosłownie wszystko. Sos, który powstanie po ugotowaniu warzyw i mięsa, warto zagęścić odrobiną mąki i podać do cukinii, ponieważ jest wyśmienity.


SKŁADNIKI ( dla 3-4 osób):
  • 2 duże cukinie
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 300 g  pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa/olej
  • płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • maggi
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć, usunąć gniazda nasienne, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso. Smażyć, rozgniatając widelcem grudki mięsa. Pieczarki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.

2. Nadzienie włożyć do cukinii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia i zapiekać ok. 40 minut ( sprawdzić widelcem czy cukinie są miękkie). Sos, który pozostał na patelni zagęścić odrobiną mąki i zagotować. Podawać z gotowymi cukiniami.


5 komentarzy:

  1. i jak tu się nie skusić? Ślinka poleciała

    OdpowiedzUsuń
  2. taka wersja cukinii jest też i moją ulubioną, przepyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  3. alez smakowicie nadziana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie, robiłam ostatnio bez pieczarek, następnym razem je też dodam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię faszerowaną cukinię, w ogóle wszystko faszerowane. Zrobie jutro na obiad. Dziękuję za pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń