poniedziałek, 26 września 2011

Chłodnik z zielonych ogórków i pietruszki

     Ostatnio przygotowałam bardzo orzeźwiający chłodnik z zielonych ogórków i pietruszki. Jest tak pyszny, że mam ochotę robić go cały czas:) Błyskawiczny w przygotowaniu i syty. Oczywiście można spożywać go także w formie gorącej zupy krem, jednak mi bardziej smakuje w wersji na zimno. Dobrze komponuje się z kromką razowego chleba lub grzankami. Polecam:)


SKŁADNIKI ( na 3-4 szklanki):
  • 3 małe ogórki zielone
  • garść natki pietruszki
  • 50 ml mocnego bulionu z kurczaka
  • 1 serek topiony (kremowy)
  • szczypta soli
  • pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ogórki sparzyć wodą, dokładnie umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do blender razem z pietruszką. Zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do garnka i zagotować. Dodać serek topiony oraz bulion. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się serka. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do miseczek lub szklanek i poczekać, aż ostygnie. Podawać z kromką razowego chleba lub grzankami.

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ten chłodnik...wbrew nadchodzącej porze roku, bardzo letnio i orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłodnik??? - pomyślałam. Ale potem uświadomiłam sobie, że dziś był naprawdę upalny dzień! Do tego ten kolor - przecudnie zielony! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. chłodnik prezentuje się wyśmienicie :) koniecznie muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie ten chłodnik!
    choć ja bym dzisiaj go podgrzała :)

    OdpowiedzUsuń