Niedawno w sklepach pojawił się kolejny "Pomysł na...". Jak zwykle postanowiłam stworzyć swoją wersję tego dania bez proszkowych dodatków. Oczywiście znowu nie żałuje:) Cała rodzina była zachwycona, a ja na stałe dodaje to danie do moich ulubionych. Jest pyszne i syte, przygotowuje się szybko i co mnie najbardziej cieszy- jest to danie jednogarnkowe, nie licząc przygotowania sosu:) Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, ale równie pysznie smakuje z makaronem lub bagietką.
SKŁADNIKI ( na 3-4 osoby):
- 500 g dobrego mięsa mielonego
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 3 pomidory całe
- 1 puszka pomidorów
- ser żółty do posypania ( opcjonalnie)
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso mielone i dokładnie rozdrabniamy je widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy będzie usmażone, dodajemy pokrojoną w średniej wielkości kostkę paprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość mieszamy.
2. W osobnym garnku przygotowujemy gęsty pomidorowy sos. Pomidory w puszce przelewamy do garnka, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( można dodać także odrobinę cukru). Podbijamy mąką i jeszcze raz zagotowujemy. Pod koniec dodajemy zioła prowansalskie.
3. Tak przygotowany sos wlewamy do przyrządzonego wcześniej mięsa z warzywami. Całość zagotowujemy ponownie i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut na małym ogniu. Nakładamy na talerz i posypujemy garścią startego żółtego sera. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, bagietką lub makaronem.
Zdecydowanie popieram! Nie trzeba kupować jakichś mikstur w proszku napchanych chemią. Sami możemy stworzyć coś o wiele lepszego. Twoje danie jest tego dowodem;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Karolinko;)
Kupowałam kiedyś rożne fixy, dzięki nim poznałam różne smaki egzotycznych potraw. Teraz sama gotuję bez ich udziału, a potrawy są równie smaczne.
OdpowiedzUsuńGłównym składnikiem ratatuj jest Bakłażan!!
OdpowiedzUsuńPychotka :) Ja jeszcze dodalam do sosu czosnku.
OdpowiedzUsuńBakłażan jest głównym składnikiem warzywnego ratatuj, a tu jest wersja z mięsem...
OdpowiedzUsuńCzy smakowo Pani ratatuj jest podobne do tego kupnego ?
OdpowiedzUsuńPróbowałam "Pomysłu na...", jest po prostu paskudne, sama chemia. Taka wersja dania jest zdecydowanie zdrowsza i smakuje wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńJa dzis to zrobiłam, pychotka i bardzo proste i szybkie . Moja 2 letnia córka tez jadła i jeszcze dokladke chciała :)
OdpowiedzUsuń