piątek, 16 września 2011

Ratatuj z mięsem mielonym

      Niedawno w sklepach pojawił się kolejny "Pomysł na...". Jak zwykle postanowiłam stworzyć swoją wersję tego dania bez proszkowych dodatków. Oczywiście znowu nie żałuje:) Cała rodzina była zachwycona, a ja na stałe dodaje to danie do moich ulubionych. Jest pyszne i syte, przygotowuje się szybko i co mnie najbardziej cieszy- jest to danie jednogarnkowe, nie licząc przygotowania sosu:) Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, ale równie pysznie smakuje z makaronem lub bagietką.


SKŁADNIKI ( na 3-4 osoby):
  • 500 g dobrego mięsa mielonego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 3 pomidory całe
  • 1 puszka pomidorów
  • ser żółty do posypania ( opcjonalnie)
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso mielone i dokładnie rozdrabniamy je widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy będzie usmażone, dodajemy pokrojoną w średniej wielkości kostkę paprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość mieszamy.

2. W osobnym garnku przygotowujemy gęsty pomidorowy sos. Pomidory w puszce przelewamy do garnka, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( można dodać także odrobinę cukru). Podbijamy mąką i jeszcze raz zagotowujemy. Pod koniec dodajemy zioła prowansalskie. 

3. Tak przygotowany sos wlewamy do przyrządzonego wcześniej mięsa z warzywami. Całość zagotowujemy ponownie i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut na małym ogniu. Nakładamy na talerz i posypujemy garścią startego żółtego sera. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, bagietką lub makaronem.


7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie popieram! Nie trzeba kupować jakichś mikstur w proszku napchanych chemią. Sami możemy stworzyć coś o wiele lepszego. Twoje danie jest tego dowodem;)

    pozdrawiam Karolinko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupowałam kiedyś rożne fixy, dzięki nim poznałam różne smaki egzotycznych potraw. Teraz sama gotuję bez ich udziału, a potrawy są równie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Głównym składnikiem ratatuj jest Bakłażan!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :) Ja jeszcze dodalam do sosu czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bakłażan jest głównym składnikiem warzywnego ratatuj, a tu jest wersja z mięsem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy smakowo Pani ratatuj jest podobne do tego kupnego ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Próbowałam "Pomysłu na...", jest po prostu paskudne, sama chemia. Taka wersja dania jest zdecydowanie zdrowsza i smakuje wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń