Dziś pochwalę się moim nowym połączeniem smaków. Może dla niektórych będzie to przesada, ale gwarantuję, że sałatka jest bardzo smaczna :) Do fety, oliwek i arbuza przygotowałam sos na bazie jogurtu, chrzanu i cukru. Dziwne? Może i tak, ale pyszne! Chrzan idealnie pasuje do fety i oliwek, a dodatek niewielkiej ilości cukru sprawia, że doskonale łączy się także z arbuzem :) Ilość składników jest tu oczywiście dowolna, jednak sos sugeruje przygotować w proporcjach podanych poniżej.
SKŁADNIKI ( ilość dowolna):
- ser feta
- garść oliwek zielonych lub czarnych
- arbuz
Na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 łyżeczki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Fetę i arbuz pokroić w kostkę, oliwki przekroić na połówki. Składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć. Na talerz nałożyć najpierw fetę i oliwki, polać sosem, a na górę ułożyć arbuz. Schłodzić w lodówce.
hmmm intrygujące połączenie!!! ciekawa jestem jak smakuje ...
OdpowiedzUsuńSkojarzyło mi się coś podobnego, dawno temu tłumaczyłam ten przepis na zajęciach angielskiego, dlatego pamiętam, ale feta z chrzanem - tego połączenia nie znałam:), a pewnie jest fajne. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńten arbuz.. bardzo niebanalnie.
OdpowiedzUsuńTen Twój sosik dodaje tej sałatce oryginalności. Chętnie bym spróbowała;)
OdpowiedzUsuń