Kurczak tikka masala to pyszne danie wymyślone w Wielkiej Brytanii, bazujące na przyprawach indyjskich. Jest tak popularne i lubiane wśród brytyjczyków, że zostało ogłoszone ich potrawą narodową. Zatem podczas trwania Festiwalu Kuchni Brytyjskiej, nie mogłam go ominąć. I nie żałuję, bo stało się także najlepszą potrawą w naszym domu :) W poprzednim tygodniu jedliśmy je trzy dni pod rząd i nadal mamy niedosyt :) Każdy kto lubi zdecydowane i wyraziste smaki powinien je wypróbować!
SKŁADNIKI ( dla 3 osób):
Źródło: Britishfood.com
- 1 duży filet z kurczaka lub 2 mnniejsze
- 1 czerwona cebula
- garść świeżej kolendry (można pominąć)
- 1 cm świeżego imbiru ( lub 1/2 łyżeczki proszkowanego)
- pół cytryny (sok i skórka)
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki passaty pomidorowej ( lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 3-4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- 2 łyżki oleju/oliwy
1. Na patelni z olejem wymieszać posiekany lub proszkowany imbir, posiekaną kolendrę, sok z limonki i startą skórkę z limonki. Wymieszać, chwilę smażyć i odstawić na bok.
Uwielbiam kurczaka tikka masala! To prawda za każdym razem czuje się niedosyt.
OdpowiedzUsuńchodzi o limonkę czy cytryne?
OdpowiedzUsuńDodaję do tego dania zawsze cytrynę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karolina