niedziela, 23 października 2011

Kurczak tikka masala

    Kurczak tikka masala to pyszne danie wymyślone w Wielkiej Brytanii, bazujące na przyprawach indyjskich. Jest tak popularne i lubiane wśród brytyjczyków, że zostało ogłoszone ich potrawą narodową. Zatem podczas trwania Festiwalu Kuchni Brytyjskiej, nie mogłam go ominąć. I nie żałuję, bo stało się także najlepszą potrawą w naszym domu :) W poprzednim tygodniu jedliśmy je trzy dni pod rząd i nadal mamy niedosyt :) Każdy kto lubi zdecydowane i wyraziste smaki powinien je wypróbować!


SKŁADNIKI ( dla 3 osób):
Źródło: Britishfood.com
  • 1 duży filet z kurczaka lub 2 mnniejsze
  • 1 czerwona cebula
  • garść świeżej kolendry (można pominąć)
  • 1 cm świeżego imbiru ( lub 1/2  łyżeczki proszkowanego)
  • pół cytryny (sok i skórka)
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki passaty pomidorowej ( lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 3-4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki oleju/oliwy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


1. Na patelni z olejem wymieszać posiekany lub proszkowany imbir, posiekaną kolendrę, sok z limonki i startą skórkę z limonki. Wymieszać, chwilę smażyć i odstawić na bok.

2. Na osobnej patelni usmażyć przekrojonego wzdłuż, a następnie w kostkę kurczaka. Zdjąć i odłożyć. Dodać cebulę posiekaną i chilli, smażyć 5 minut. Dodać kurkumę i kminek, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Wymieszać z jogurtem, dodać przyrządzone wcześniej przyprawy z limonką i wymieszać. Następnie dodać kurczaka i passatę lub koncentrat pomidorowy. Gotować 5 minut. Podawać  z ryżem i zieloną sałatą. 

Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kurczaka tikka masala! To prawda za każdym razem czuje się niedosyt.

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzi o limonkę czy cytryne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do tego dania zawsze cytrynę.

    Pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń