Kolejny przepis z kuchni brytyjskiej. Danie przypomina nasze tradycyjne kotlety mielone, ale nic bardziej mylnego, smakują całkiem inaczej! Są naprawdę pyszne, a zawdzięczają to dodatkowi marchewki, papryki i tymianku oraz znakomitemu sosowi na bazie czerwonego wina. Nawet jeśli nie zamierzacie przyrządzić tego dania, to zachęcam do przygotowania sosu i wykorzystania go do innych dań :)
SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska.
Na kotleciki:
- 370 g mięsa mielonego ( w oryginale- wołowe)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- olej
- sól, pieprz
Na sos:
- 150 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu wołowego ( może być z kostki)
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 3 małe zielone cebulki
- 2 łyżki mąki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. W misce wymieszać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, grubo startą marchewkę, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek ,jajko, szczyptę soli oraz pieprz. Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć kotleciki do zarumienienia.
2. Odmierzyć 2 łyżki tłuszczu ze smażonego mięsa i wlać go małego garnka. Wymieszać dokładnie z mąką i ciągle mieszać na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Następnie wlać bulion oraz czerwone wino. Cały czas mieszać, aż sos zacznie robić się gęsty. Dodać do sosu pokrojoną cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki. Gotować, aż pieczarki zmiękną i składniki sosu połączą się.
Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuń