sobota, 15 października 2011

Zupa z pieczonej dyni ( Baked pumpkin soup)

      Dzisiaj rozpoczyna się Festiwal Kuchni Brytyjskiej :) Z myślą o nim przygotowałam bardzo popularną w Wielkiej Brytanii zupę z pieczonej dyni. Oczywiście sposobów na jej przyrządzenie jest wiele jednak ja wypróbowałam ten, którego składniki najbardziej przypadły mi do gustu. Wszystkim bardzo smakowała i co najbardziej mnie zdziwiło, mojej rodzinie przypominała ona smakiem polski żurek :)


SKŁADNIKI ( na 4 duże porcje):
  • 1 dynia o wadze ok. 2.5 kg
  • 750 ml bulionu z kurczaka ( może być z kostki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • śmietana ( 1 łyżka na każdą porcję)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Odciąć wzdłuż górę dyni, odłożyć na „pokrywkę”. Wydrążyć dynię za pomocą łyżki i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w piekarniku na papierze do pieczenia, polać olejem i smażyć 20 minut w 180 stopniach.   

2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Upieczoną dynie wrzucić do bulionu razem z cebulą i czosnkiem i zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i gałką muszkatołową. Gotować przez 10 minut. Podawać w wazie z dyni. Po przelaniu do talerzy, na każdym zrobić kleks ze śmietany.  



Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

8 komentarzy:

  1. Jak wspaniale wygląda! Zakochałam się od razu i aż zaburczało mi w brzuszku :> Wypróbuję koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie się prezentuje i jak efektownie podana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie podana :) Ale skojarzenie z żurkiem faktycznie zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy smażyć ten miąższ z dyni, który znajduje się w środku czy jej skorupę? Nigdy nie przyrządzałam dyni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak smażę miąższ z dyni. Wyciągam go łyżką i kroje na kawałki. Skorupa dyni posłużyła mi jedynie za wazę na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlaśnie dzisiaj też zrobiłam zupe krem z dyni:)Twoja jest super!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Weszłam przypadkiem na ten blog i jestem zachwycona i oniemiała. Pięknie, pięknie, przepięknie. Zdjęcie jest totalnie i całkowicie g e n i a l n e ! Taka waza... Kreatywność. Jestem pod wrażeniem, i czuję, że będę stałą czytalniczką twojego bloga.
    Jakby u mnie w domu ktoś tak podał, to to byłoby wydarzenie ma całej wiosce;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba:) I dziękuję za tak miły komentarz:)

    OdpowiedzUsuń