Drugim daniem jakie przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl jest potrawa o wdzięcznej nazwie frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem. Jest błyskawiczne do przygotowania i smakuje bardzo dobrze:) Najważniejszym elementem jest dodanie przypraw pod koniec duszenia. Ważne żeby robić to stopniowo i cały czas kosztować, ponieważ smak tego dania można bardzo łatwo zepsuć przez za dużą ilość soli i gałki muszkatołowej. Potrawę można przygotować ze śmietaną o dowolnej ilości tłuszczu. Znakomicie smakuje podane z ryżem.
SKŁADNIKI ( na 4 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka zielonego groszku
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka śmietanki (dałam 30%)
- 1 cebula
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło do smażenia
1. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki. Pieczarki na plastry, a cebulę w kostkę. Cebulę lekko zrumienić na patelni. Dodać kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć i dodać pieczarki oraz groszek. Dusić do miękkości pieczarek.
2. Całość posypać mąką, wymieszać i rozprowadzić z białym winem. Dusić przez kolejne 2 minuty. Dodać śmietankę i gotować do momentu powstania gęstego sosu. Dodać pietruszkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z ryżem.
Szybkie i (przynajmniej na oko) smaczne danie? Brzmi dobrze :)
OdpowiedzUsuńtakie smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne!!! kolejny przepis z tego bloga i kolejny raz podniebienie połechtane ;) dziękuję!
OdpowiedzUsuńPyszne i proste!
OdpowiedzUsuń