poniedziałek, 14 listopada 2011

Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem

      Drugim daniem jakie przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl  jest potrawa o wdzięcznej nazwie frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem. Jest błyskawiczne do przygotowania i smakuje bardzo dobrze:) Najważniejszym elementem jest dodanie przypraw pod koniec duszenia. Ważne żeby robić to stopniowo i cały czas kosztować, ponieważ smak tego dania można bardzo łatwo zepsuć przez za dużą ilość soli i gałki muszkatołowej. Potrawę można przygotować ze śmietaną o dowolnej ilości tłuszczu. Znakomicie smakuje podane z ryżem.


    SKŁADNIKI ( na 4 porcje):

  -  podwójna pierś z kurczaka
  -  1 puszka zielonego groszku
  -  250 g pieczarek
  -  1 szklanka śmietanki (dałam 30%)
  -  1 cebula
  -  1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  -  2 łyżki mąki
  -  natka pietruszki
  -  gałka muszkatołowa
  -  sól, pieprz
  -  masło do smażenia










    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Źródło: przepis z programu "Adam po pracy" na kuchnia.tv

    1. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki. Pieczarki na plastry, a cebulę w kostkę. Cebulę lekko zrumienić na patelni. Dodać kurczaka.  Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć i dodać pieczarki oraz groszek. Dusić do miękkości pieczarek.
    2. Całość posypać mąką, wymieszać i rozprowadzić z białym winem. Dusić przez kolejne 2 minuty. Dodać śmietankę i gotować do momentu powstania gęstego sosu. Dodać pietruszkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z ryżem.


    Gotujemy po polsku!

    4 komentarze:

    1. Szybkie i (przynajmniej na oko) smaczne danie? Brzmi dobrze :)

      OdpowiedzUsuń
    2. przepyszne!!! kolejny przepis z tego bloga i kolejny raz podniebienie połechtane ;) dziękuję!

      OdpowiedzUsuń
    3. Pyszne i proste!

      OdpowiedzUsuń