Kuchnia meksykańska jest niewątpliwie moją ulubioną. Uwielbiam wszelkie kombinacje jakie można przygotować z wykorzystaniem charakterystycznych dla tej kuchni składników. Każde jej danie jest niepowtarzalne w smaku. Takie jest też bardzo popularne chilli con carne, czyli chilli z mięsem. Dla mnie idealne, jedno z moich ulubionych dań. Szybkie do przyrządzenia i niezwykle aromatyczne. Żeby urozmaicić potrawę, można dodać do niej także puszkę kukurydzy, która co prawda nie występuję w oryginalnym przepisie, ale za to bardzo fajnie wzbogaca smak potrawy :) Zachęcam także do zaopatrzenia się poniższe przyprawy, jeśli jednak nie mamy do wszystkich dostępu możemy do dania dodać przyprawę do chilli con carne, będącą mieszanką tych przypraw, którą dostaniemy w większości marketów. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 papryczki chilli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- oliwa ( do smażenia)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. + moje zmiany
1. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane papryczki chilli. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać mięso, przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu i smażyć do zbrązowienia.
2. Dodać pomidory, przecier, pokrojona w paski paprykę, cukier, słodką paprykę, kumin oraz cynamon. Wlać bulion wołowy. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z pszenną tortillą lub świeżą bagietką.
oj wyglada swietnie! Połączenie składnikow tez brzmi znakomicie, napewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię meksykańską za bogactwo pysznych dań:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie! :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam tej potrawy... Pyszne i rozgrzewające...
OdpowiedzUsuńwygląda kuszącoo... mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Uwielbiam chili con carne, żałuje tylko, że moja rodzina za tym nie przepada, dlatego rzadko to gotuję.
OdpowiedzUsuńJa tez przepadam za meksykanska kuchnia, a za dobre chilli con carne dalabym sie pokrajac :)
OdpowiedzUsuń