poniedziałek, 19 grudnia 2011

Chilli con carne

      Kuchnia meksykańska jest niewątpliwie moją ulubioną. Uwielbiam wszelkie kombinacje jakie można przygotować z wykorzystaniem charakterystycznych dla tej kuchni składników. Każde jej danie jest niepowtarzalne w smaku. Takie jest też bardzo popularne chilli con carne, czyli chilli z mięsem. Dla mnie idealne, jedno z moich ulubionych dań. Szybkie do przyrządzenia i niezwykle aromatyczne. Żeby urozmaicić potrawę, można dodać do niej także puszkę kukurydzy, która co prawda nie występuję w oryginalnym przepisie, ale za to bardzo fajnie wzbogaca smak potrawy :) Zachęcam także do zaopatrzenia się poniższe przyprawy, jeśli jednak nie mamy do wszystkich dostępu możemy do dania dodać przyprawę do chilli con carne, będącą mieszanką tych przypraw, którą dostaniemy w większości marketów.  Koniecznie wypróbujcie!



     SKŁADNIKI ( dla 4 osób):

  -  500 g mielonej wołowiny
  -  1 duża cebula
  -  puszka pomidorów
  -  puszka czerwonej fasoli
  -  1 duża czerwona papryka
  -  1 ząbek czosnku
  -  1-2 papryczki chilli
  -  2 łyżki przecieru pomidorowego
  -  3/4 szklanki bulionu wołowego
  -  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  -  1 płaska łyżeczka cynamonu
  -  2 płaskie łyżeczki cukru
  -  sól, pieprz
   - oliwa ( do smażenia)







    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. + moje zmiany

    1. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane papryczki chilli. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać mięso, przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu i smażyć do zbrązowienia.

    2. Dodać pomidory, przecier, pokrojona w paski paprykę, cukier, słodką paprykę, kumin oraz cynamon. Wlać bulion wołowy. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut,  mieszając od czasu do czasu. Dodać fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z pszenną tortillą lub świeżą bagietką. 

    7 komentarzy:

    1. oj wyglada swietnie! Połączenie składnikow tez brzmi znakomicie, napewno skorzystam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam kuchnię meksykańską za bogactwo pysznych dań:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo lubię to danie! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Jak ja dawno nie robiłam tej potrawy... Pyszne i rozgrzewające...

      OdpowiedzUsuń
    5. wygląda kuszącoo... mniam :)

      http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    6. Uwielbiam chili con carne, żałuje tylko, że moja rodzina za tym nie przepada, dlatego rzadko to gotuję.

      OdpowiedzUsuń
    7. Ja tez przepadam za meksykanska kuchnia, a za dobre chilli con carne dalabym sie pokrajac :)

      OdpowiedzUsuń