sobota, 24 grudnia 2011

Domowa skórka pomarańczowa

      Szybki przepis na pyszną i niezwykle pachnącą domową skórkę pomarańczową. Ta sklepowa pod żadnym względem nie może się jej równać. Smakuje jak prawdziwa, soczysta pomarańcza i jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań i wypieków. Na pewno przyda wam się podczas świąt. Można przygotować ją w większej ilości i przechowywać, zalaną syropem w słoiczku :)  





     SKŁADNIKI:

  -  2 duże pomarańcze
  -  3/4 szklanki wody
  -  3/4 szklanki cukru














SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Obrać. Skórkę dokładnie wyciąć, pozbawiając jej w jak największym stopniu białej części. Jeżeli będzie jej za dużo, skórka będzie gorzka.

2. Przygotowaną skórkę wrzucić do wrzątku i gotować 15 minut. Następnie w rondelku wymieszać cukier z wodą, zagotować, dodać skórkę pomarańczową i gotować ok. 40 minut, do momentu, kiedy woda wyparuje i powstanie gęsty syrop. Skórkę wyciągnąć i odłożyć na moment na folię lub kratkę. Pokroić w kostkę i od razu użyć lub przechowywać zalaną syropem w słoiczku.


Wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz