Saxe-Coburg soup to wspaniała angielska zupa z brukselką i wędzoną szynką. Bywa nazywana zupą królewską, ponieważ według legendy została przygotowana specjalnie dla księcia Alberta, który pochodził z Saxe-Coburg. Mam może trzy ulubione zupy. Innych nie jadam, nie przepadam. Jednak od wczoraj mam już 4 ulubione zupy, bo ta jest wyśmienita. Delikatna dzięki dodatkowi mleka, aromatyczna za sprawą smażonej cebulki i szynki, syta dzięki brukselce. Rodzinka była nią zachwycona i na drugi dzień poprosili o nią ponownie:) Polecam każdemu do wypróbowania póki sezon na brukselkę trwa:)
- 400 g małej brukselki
- 50 g wędzonej szynki
- 1 duża cebula
- 6 szklanek bulionu mięsnego
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Źródło: http://www.soupsong.com/rsaxecob.html
Źródło: http://www.soupsong.com/rsaxecob.html
Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paski. Brukselki umyć i odciąć tylną, twardą część. W garnku roztopić masło. Dodać cebulę, szynkę i brukselki. Chwilę podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec oprószyć mąką i cukrem. Wymieszać. Wlać bulion i mleko. Całość gotować ok. 20 minut. Pod koniec jeśli to konieczne, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
jak ja dawno nie jadłam brukselki, zupka wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Chyba czas pość po brukselkę
OdpowiedzUsuń