sobota, 17 grudnia 2011

Saxe-Coburg Soup

     Saxe-Coburg soup to wspaniała angielska zupa z brukselką i wędzoną szynką. Bywa nazywana zupą królewską, ponieważ według legendy została przygotowana specjalnie dla księcia Alberta, który pochodził z Saxe-Coburg. Mam może trzy ulubione zupy. Innych nie jadam, nie przepadam. Jednak od wczoraj mam już 4 ulubione zupy, bo ta jest wyśmienita. Delikatna dzięki dodatkowi mleka, aromatyczna za sprawą smażonej cebulki i szynki,  syta dzięki brukselce. Rodzinka była nią zachwycona i na drugi dzień poprosili o nią ponownie:) Polecam każdemu do wypróbowania póki sezon na brukselkę trwa:)

   SKŁADNIKI:

  -  400 g małej brukselki
  -  50 g wędzonej szynki
  -  1 duża cebula
  -  6 szklanek bulionu mięsnego
  -  4 łyżki masła
  -  1 szklanka mleka
  -  1 łyżka cukru
  -  4 łyżki mąki
  -  sól i pieprz do smaku












SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 Źródło: http://www.soupsong.com/rsaxecob.html

Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paski. Brukselki umyć i odciąć tylną, twardą część. W garnku roztopić masło. Dodać cebulę, szynkę i brukselki. Chwilę podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec oprószyć mąką i cukrem. Wymieszać. Wlać bulion i mleko. Całość gotować ok. 20 minut. Pod koniec jeśli to konieczne, przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

2 komentarze:

  1. jak ja dawno nie jadłam brukselki, zupka wygląda pysznie
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń