Święta trwają, nie miałam czasu, żeby dodać ten przepis wcześniej więc dodaje go z małym opóźnieniem :) Zawsze na Wigilię jadamy makówki, jednak w tym roku postanowiłam przyrządzić dodatkowo popularne kluski z makiem. Myślę, że wszystkim bardzo smakowały bo miska szybko się opróżniała :) Mają nieziemski zapach! Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie maku, możemy kupić gotowy w sklepie, też wyjdą pyszne.
SKŁADNIKI ( na dużą miskę):
- 250 makaronu typu łazanku lub wstążki
- 250 g maku
- 1 litr mleka
- 2 szklanki ulubionych orzechów ( u mnie orzechy włoskie, laskowe, migdały)
garść rodzynek
- 100 ml miodu
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1/2 laski wanilii
- skórka pomarańczowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mak zalać mlekiem, dodać wanilię i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Wyjąć wanilię, mak odsączyć i zmielić przez maszynką. Rodzynki zalać gorącą wodą. Orzechy posiekać. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do miski wlać miód, dodać mak i połączyć ucierając. Połączyć z orzechami i rodzynkami. Dodać śmietankę i makaron i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać.
Moja mama na święta sama robi makaron i w trakcie ugniatania ciasta dodaje do niego mak :)
OdpowiedzUsuńKroi go drobno i podaje do zupy z suszonych owoców:)Rodzinka uwielbia to wigilijne danie.