niedziela, 25 grudnia 2011

Kluski z makiem

      Święta trwają, nie miałam czasu, żeby dodać ten przepis wcześniej więc dodaje go z małym opóźnieniem :) Zawsze na Wigilię jadamy makówki, jednak w tym roku postanowiłam przyrządzić dodatkowo popularne kluski z makiem. Myślę, że wszystkim bardzo smakowały bo miska szybko się opróżniała :) Mają nieziemski zapach! Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie maku, możemy kupić gotowy w sklepie, też wyjdą pyszne.


  SKŁADNIKI ( na dużą miskę):

  -  250 makaronu typu łazanku lub wstążki
  -  250 g maku
  -  1 litr mleka
   -  2 szklanki ulubionych orzechów ( u mnie orzechy włoskie, laskowe, migdały)
garść rodzynek
  -  100 ml miodu
  -  100 ml słodkiej śmietanki 30%
  -  1/2 laski wanilii
  -  skórka pomarańczowa










    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Mak zalać mlekiem, dodać wanilię i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Wyjąć wanilię, mak odsączyć i zmielić przez maszynką. Rodzynki zalać gorącą wodą. Orzechy posiekać. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

    2. Do miski wlać miód, dodać mak i połączyć ucierając. Połączyć z orzechami i rodzynkami. Dodać śmietankę i makaron i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać.

    1 komentarz:

    1. Moja mama na święta sama robi makaron i w trakcie ugniatania ciasta dodaje do niego mak :)
      Kroi go drobno i podaje do zupy z suszonych owoców:)Rodzinka uwielbia to wigilijne danie.

      OdpowiedzUsuń