środa, 14 grudnia 2011

Waniliowa panna cotta z musem czereśniowym

      Dziś przepis na pyszny włoski deser jakim jest panna cotta. Jest to przepis podstawowy o zdecydowanym,  waniliowym smaku, posypany startą gorzką czekoladą. Jako dodatek podany został z lekko kwaśny musem czereśniowym, który idealnie równoważy całość :)


  SKŁADNIKI ( na 3 desery):

  -  250 ml śmietanki kremówki 30%
  -  250 ml mleka 3,2%
  -  70 g cukru
  -  1 laska wanilii
  -  4 łyżeczki żelatyny
  -  1 łyżeczka cukru waniliowego
      Na mus:

      -  300 g wydrylowanych czereśni (mogą być mrożone)
      -  3 łyżki śmietany 18%
      -  2 łyżki cukru








    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody, odstawić na bok. Do garnka wlać śmietankę, mleko, cukier, cukier waniliowy i ziarenka wanilii (można wrzucić także przeciętą laskę wanilii). Całość podgrzewać, ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukru. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i mieszać bardzo szybko, żeby cała się rozpuściła. Tak przygotowany deser rozlać do małych naczyń ( od nich zależy kształt deseru). Poczekać, aż się ostudzi, a następnie każde naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki.

    2. Przygotować mus czereśniowy. Czereśnie pozbawić pestek i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i cukier i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Schłodzić w lodówce.

    3. Pannę cottę wyciągnąć z lodówki i wstawić w naczynku na 2-3 sekundy do gorącej wody, dzięki czemu ładnie oderwie się od naczynia. Posypać startą czekoladą. Podawać z musem czereśniowym.



    5 komentarzy:

    1. Panna cotta wydaje sie byc spelnieniem mojego idealnego deseru, a nigdy jakos nie moge sie zabrac, zeby go zrobic.. moze w ten weekend :D

      OdpowiedzUsuń
    2. O bede mogla wykorzystac czeresnie z zamrazalnika :)

      OdpowiedzUsuń
    3. o jaaaa... deser lekki, kremowy, delikatny...
      idealny jak dla mnie!

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam Panna cotte:-) Robiłam kiedyś z musem truskawkowym i była bajeczna:-) Ta też musiała być pyszna:-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń