poniedziałek, 20 lutego 2012

Deser z zieloną herbatą i musem kiwi

      Drugim przepisem, który ma szanse zdobyć nagrodę w Walentynkowym Konkursie Dilmah jest deser z zieloną herbatą i musem kiwi przesłany przez Weronikę Szczęsną :) Cóż to był za deser! Był... bo od razu został pochłonięty w podwójnej ilości :) W pełni zgadzam się z autorką przepisu, że uwiedzie on każdego! Połączenie delikatnego herbacianego kremu, z bakaliami i soczystym, zielonym musem z kiwi jest nieziemskie. Pierwszy raz miałam okazję połączenia herbaty z deserem w pucharkach i już wiem, że na tym przepisie nie skończę :) Stworzyła ona bardzo aromatyczny i smaczny smak pianki. No i te orzechy! Użyłam orzechów laskowych oraz orzechów nerkowca, które bardzo fajnie skomponowały się z całością. Nie wspominając o musie z kiwi ... pycha! Po takim deserze nawet największy twardziel zmięknie dla swojej ukochanej :)


  SKŁADNIKI ( na 4 wysokie szklanki):
      -  4 torebki zielonej herbaty- użyłam Dilmah Pure Green Tea
      -  250 ml śmietany 30%
      -  4 łyżeczki żelatyny
      -  2 żółtka
      -  6 łyżeczek cukru pudru
      -  1 łyżka cukru waniliowego
      -  1 łyżka soku z cytryny
      -  4 łyżki posiekanych bakalii ( użyłam orzechów laskowych i orzechów nerkowca)
      -  4 duże sztuki kiwi










    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    1. Żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zieloną herbatę zaparzyć w 200 ml wody gorącej wody. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

    2. Do przygotowanej masy dodać zaparzoną herbatę i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki. Śmietanę ubić mikserem. Bakalie posiekać. Dodać do tężejącej masy i wymieszać. Deser wyłożyć do pucharków lub wysokich szklanek. Włożyć ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Kiwi Zmiksować na mus. Jeśli owoce są za kwaśne, można dosłodzić cukrem. Owoce przełożyć do pucharków zaraz przed podaniem.

    7 komentarzy:

    1. Wygląda nieziemsko i tak świeżo!

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo intrygujacy! No i wykorzystuje jeden z moich ulubionych, niedocenianych owocow :)

      OdpowiedzUsuń
    3. super i tyle witamin co w ta pogode tylko bardziej sie przyda:)

      OdpowiedzUsuń
    4. uwielbiam zieloną herbatę, deserek wygląda pysznie :)))

      OdpowiedzUsuń
    5. Ale śliczny zielony kolor :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Gratuluję pomysłu! Idę po kiwi, zdecydowanie :))

      OdpowiedzUsuń