Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie mogę dodać innego przepisu niż ten na pyszną domową pizzę. Jeśli szukacie przepisu, który zawsze wychodzi, w którym ciasto smakuje jak w prawdziwej pizzerii, to dobrze trafiliście:) Podejść do przygotowania pizzy robiłam już kilka, każde smaczne, ale..... no właśnie zawsze było jakieś "ale". Albo ciasto zbyt twarde, albo mało elastyczne, albo nie chciało się rozwałkować. Metodą prób i błędów doszłam do przepisy na pizzę idealną. Kiedy wchodzi się do pokoju z taką świeżą i pachnącą, wszyscy pytają "kiedy zdążyłaś ją zamówić?" lub "ale macie dobrą pizzerię obok domu". Wtedy na mojej twarzy pojawia się uśmiech, a wszyscy są zaskoczeni, że taką pizzę można przygotować samemu:) Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI ( na 40 cm):
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- puszka pomidorów + bazylia, oregano
- 250 g szynki konserwowej
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy
- ser żółty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Następnie dodajemy oliwę i stopniowo wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być bez grudek i mieć jednolitą, gładką konsystencję. Zwijamy je w kulę, wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką i odkładamy na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5h)
2. Po tym czasie ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, dzięki czemu stanie się elastyczne i będzie się bardzo łatwo rozwałkowywać. W tym czasie możemy przygotować sos i nadzienie.
3. Pomidory w puszce mieszamy z bazylią i oregano. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty.
Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażamy na patelni. Szynkę kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Po przewidzianym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm na kształt koła lub prostokąta. Brzegi ciasta zawijamy. Smarujemy przygotowanym sosem. Nakładamy pieczarki z cebulą, szynkę, kukurydzę i posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego na 240 stopni piekarnika bez termoobiegu i pieczemy 18 minut ( nie dłużej!).
Wyciągamy pizzę z piekarnika i odstawiamy na chwilkę, żeby ostygła.
bardzo lubię pizzę na cienkim cieście, bardzo apetycznie Ci wyszła.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuń