czwartek, 9 lutego 2012

Pizza z szynką, pieczarkami i kukurydzą

          Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie mogę dodać innego przepisu niż ten na pyszną domową pizzę. Jeśli szukacie przepisu, który zawsze wychodzi, w którym ciasto smakuje jak w prawdziwej pizzerii,  to dobrze trafiliście:) Podejść do przygotowania pizzy robiłam już kilka, każde smaczne, ale..... no właśnie zawsze było jakieś "ale". Albo ciasto zbyt twarde, albo mało elastyczne, albo nie chciało się rozwałkować. Metodą prób i błędów doszłam do przepisy na pizzę idealną. Kiedy wchodzi się do pokoju z taką świeżą i pachnącą, wszyscy pytają "kiedy zdążyłaś ją zamówić?" lub "ale macie dobrą pizzerię obok domu". Wtedy na mojej twarzy pojawia się uśmiech, a wszyscy są zaskoczeni, że taką pizzę można przygotować samemu:) Wypróbujcie koniecznie!



SKŁADNIKI ( na 40 cm):

Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
Na nadzienie:
  • puszka pomidorów + bazylia, oregano
  • 250 g szynki konserwowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • ser żółty 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Następnie dodajemy oliwę i stopniowo wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być bez grudek i mieć jednolitą, gładką konsystencję. Zwijamy je w kulę, wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką i odkładamy na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5h)

2. Po tym czasie ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę,  dzięki czemu stanie się elastyczne i będzie się bardzo łatwo rozwałkowywać. W tym czasie możemy przygotować sos i nadzienie.

3. Pomidory w puszce mieszamy z bazylią i oregano. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty.
Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażamy na patelni. Szynkę kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy.

4. Po przewidzianym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm na kształt koła lub prostokąta. Brzegi ciasta zawijamy.  Smarujemy przygotowanym sosem. Nakładamy pieczarki z cebulą, szynkę, kukurydzę i posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego na 240 stopni piekarnika bez termoobiegu i pieczemy 18 minut ( nie dłużej!).
Wyciągamy pizzę z piekarnika i odstawiamy na chwilkę, żeby ostygła.



2 komentarze:

  1. bardzo lubię pizzę na cienkim cieście, bardzo apetycznie Ci wyszła.

    OdpowiedzUsuń