Dziś kolejna propozycja potrawy z kurczaka. Przepis wymyśliłam niedawno i
bardzo nam posmakował. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużej
ilości składników. Jeśli nie macie dostępu do ajvaru, możecie zastąpić
go pomidorami z puszki. Co prawda smak wyjdzie całkowicie inny, lecz
równie smaczny:) Przyprawy nie trzeba mocno solić. Dodatek ogórków
sprawia, że danie ma intensywny smak. Radziłabym jednak nie zwiększać
ich ilości, ponieważ mogą całkowicie przesłonić smak kurczaka. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków posypanych tymiankiem. A już za
niedługo podam Wam również prosty przepis na domowy ajvar:)
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 2 czerwone cebule
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 łyżeczki ajvaru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- oliwa/olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Filety, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać ogórki i smażyć razem około 5 minut. Kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, bazylią i majerankiem. Usmażyć na osobnej patelni. Połączyć z cebulą i ogórkami. Smażyć razem jeszcze ok. 10 minut.
2. Dodać ajvar i zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić przez 3 minuty. Na koniec jeśli to konieczne, doprawić do smaku solą i pieprzem.
lubie kurczaka i ten przepis bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuńkurczak, bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuń