niedziela, 4 marca 2012

Potrawka z kurczaka z ajvarem i ogórkami

      Dziś kolejna propozycja potrawy z kurczaka. Przepis wymyśliłam niedawno i bardzo nam posmakował. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużej ilości składników. Jeśli nie macie dostępu do ajvaru, możecie zastąpić go pomidorami z puszki. Co prawda smak wyjdzie całkowicie inny, lecz równie smaczny:) Przyprawy nie trzeba mocno solić. Dodatek ogórków sprawia, że danie ma intensywny smak. Radziłabym jednak nie zwiększać ich ilości, ponieważ mogą całkowicie przesłonić smak kurczaka. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków posypanych tymiankiem. A już za niedługo podam Wam również prosty przepis na domowy ajvar:)


SKŁADNIKI (na 4 porcje):
      -  podwójna pierś z kurczaka
      -  2 czerwone cebule
      -  3 średnie ogórki kiszone
      -  3 łyżeczki ajvaru
      -  1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
      -  1 łyżeczka bazylii
      -  1/2 łyżeczki majeranku
      -  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      -  sól, pieprz
      -  oliwa/olej do smażenia











      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Filety, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać ogórki i smażyć razem około 5 minut.  Kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, bazylią i majerankiem. Usmażyć na osobnej patelni. Połączyć z cebulą i ogórkami. Smażyć razem jeszcze ok. 10 minut.

      2. Dodać ajvar i zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić przez 3 minuty. Na koniec jeśli to konieczne, doprawić do smaku solą i pieprzem.

      4 komentarze: