środa, 21 marca 2012

Kapuśniaczki w cieście francuskim

      Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pakieciki z ciasta francuskiego bo zawsze wychodzą wyśmienite i naprawdę ciężko je zepsuć :) Można z niego tworzyć dowolne kształty, a w każdym pięknie prezentują się na talerzu. Tym razem nadziałam je kapustą i pieczarkami. Połączenie bardzo znane, ale podane w tej formie na pewno spodoba się każdemu :) Do środka warto dodać także troszkę kminku, który wzbogaca ich smak. Nam najbardziej smakowały, gdy lekko ostygły, choć na drugi dzień jadłam zimne i też były pyszne. Podałam je jako dodatek do barszczu, dzięki czemu stworzyły syty posiłek :)


  SKŁADNIKI ( na 6 sztuk):
      -  1 płat ciasta francuskiego
      -  200 g dobrej kapusty kiszonej
      -  300 g pieczarek
      -  1 duża cebula
      -  1 jajko
      -  kminek
      -  sól, pieprz
      -  maggi
      -  tłuszcz do smażenia













      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do połowy i gotujemy do miękkości ( ok. 15 minut). Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy pieczarki, możemy skropić sokiem cytryny, smażymy do miękkości. Na końcu przyprawiamy solą.

      2. Kapustę i pieczarki dokładnie odsączamy (inaczej puszczą wodę podczas pieczenia w piekarniku). Łączymy razem. Dodajemy do smaku sól, pieprz, odrobinę kminku i maggi. Całość dokładnie mieszamy.

      3. Rozwijamy ciasto francuskie. Na krótszym boku zostawiamy ok. 1 cm miejsca, a następnie wzdłuż niego nakładamy farsz na ok. 2-3 cm. Ciasto zwijamy raz w rulon, odcinamy i dokładnie sklejamy palcami wszystkie boki.  Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Pakieciki nacinamy u góry po skosie, żeby miały gdzie odparować podczas pieczenia. Smarujemy całe roztrzepanym jajkiem.

      4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni do uzyskania złotego koloru ( u mnie było to 25 minut).



      4 komentarze:

      1. Jakie apetyczne zdjęcia, chciałabym mieć dzisiaj taki obiadek :)
        pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
        szana-banana
        www.gastronomygo.blogspot.com

        OdpowiedzUsuń
      2. Kapuśniaczek i barszcz - idealny obiad:)

        OdpowiedzUsuń
      3. Nabrałam ochoty, dobrze, że mam ciasto francuskie w domu, może jutro na kolację zrobię :)

        OdpowiedzUsuń
      4. zrobiłam według przepisu - wyszły wyśmienite!!;D

        OdpowiedzUsuń