sobota, 17 marca 2012

Muffiny czekoladowe z orzechami i toffi

      Niedawno dostałam przepis od siostry na pyszne muffiny. Jak to z nimi bywa są błyskawiczne w przygotowaniu, a w przypadku tych także bardzo kaloryczne, ale za to warte grzechu!  Są mocno czekoladowe, w środku bardzo wilgotne, dlatego należy uważać, żeby za wcześnie nie wyciągnąć ich z piekarnika bo szybko opadają, co oczywiście nie odbiera im uroku:) Dodatek toffi sprawia, że są dosyć słodkie, dlatego sugeruję nie zwiększać w nich ilości cukru. 


SKŁADNIKI ( na 14  muffinek):
      -  200 g gorzkiej czekolady
      -  100 g masła
      -  75 g orzechów włoskich
      -  130 g cukru
      -  110 ml śmietany 12%
      -  1 duże jajko lub 2 małe
      -  8 płaskich łyżek mąki pszennej
      -  batonik czekoladowy z nadzieniem toffi ( po kawałku do każdego muffinka)










       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Ściągnąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier, śmietanę, jajko i mąkę ciągle mieszając. Na końcu dodać uprażone orzechy.

      2. Formę na muffinki wypełnić papilotkami. Każdą zapełnić masą do 2/3 wysokości. Do każdej wcisnąć 1 kawałek batonika z toffi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.


      8 komentarzy:

      1. mmm... czekoladowe i do tego z orzechami :))) pyszności!

        OdpowiedzUsuń
      2. Niech pani pozdrowi panią Milene bo za nią wszyscy w Clan-ie straszliwie tęsknią ; )

        OdpowiedzUsuń
      3. Ładne te muffiny :) idealny smak:)

        OdpowiedzUsuń
      4. Jestem miłośniczką czekolady! I pierwszy raz w życiu natknęłam się na wypiek, w którym jest jej za dużo :/ Muffiny są poprostu za gorzkie i nie jest to kwestia ilośi cukru - są wystarczająco słodkie. Po zredukowaniu ilości gorzkiej czekolady w przepisie muffinki wyszły idealne :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Jak widać wszystko zależy od upodobań smakowych i zapewne od jakości czekolady :)

        Jeśli są gorzkie to można także wymieszać pół na pół- czekoladę gorzką z mleczną.

        Dziękuję za opinię i cieszę się, że ostatecznie wyszły idealne:)

        Pozdrawiam!

        OdpowiedzUsuń