Bardzo smaczny sposób podania makaronu, oczywiście dla osób, które uwielbiają tuńczyka i oliwki :) Dla mnie rewelacyjny, mogłabym go jeść codziennie. Wspaniale smakuje z makaronem razowym, posypany natką pietruszki. Danie można urozmaicić także kaparami.
SKŁADNIKI ( 4 porcje):
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- czarne oliwki
- 1 duża puszka krojonych pomidorów
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Źródło: "Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski"
1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną papryczkę chilli i poddusić.
2. Dodać pomidory wraz z zalewą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać pokrojone w paski oliwki i gotować 10 minut. Natkę pietruszki posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Podzielić na kawałki i dodać do sosu. Makaron nałożyć na talerze, polać sosem i posypać pietruszką.
wspaniały makaron :) Myślę, że pasowałby do tego konkursu http://makaroniary.blogspot.com/2012/03/konkurs-zielono-czerwony-makaron.html
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja, warto wypróbować nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie i na pewno super smakuje :)))
OdpowiedzUsuńProsto, a pysznie. Tak jak lubie!
OdpowiedzUsuńA może dodasz przepis do konkursu http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka akcji.
OdpowiedzUsuńfajny bo mi sie tez tunczyk nigdy nie nudzi:)
OdpowiedzUsuńKarolino wygrałaś w konkursie, podaj swój adres do wysyłki nagrody :)
OdpowiedzUsuń