wtorek, 3 kwietnia 2012

Kässpätzle, czyli kluski serowe ze Szwabii

      Spätzle to danie pochodzące ze Szwabii. Konsystencją przypominają potrawę między kluseczkami a makaronem. W Niemczech podaje się je zamiast ziemniaków. Oryginalnie ich przygotowanie wymaga posiadania specjalnej maszyny, dzięki której wszystkie kluseczki wychodzą tej samej wielkości i grubości. Ja zdecydowanie wolę troszkę grubsze. Jednak można je także przygotować w domu, do tego potrzebujemy jedynie deski oraz ostrego noża. Ja przygotowałam z kluseczek Kässpätzle, czyli zapiekane spätzle przełożone serem i smażoną cebulką. Są rewelacyjne, razem z moją połówką zakochaliśmy się w tym daniu. Nawet nie wiem kiedy kluseczki zniknęły z talerza:) Same kluseczki przygotowuje się błyskawicznie, a gotowanie zajmuje dosłownie 2 minuty, do wypłynięcia kluseczek:) Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie!


SKŁADNIKI: 
      -  400 g mąki
      -  3 nieduże jajka
      -  150 ml ciepłej wody
      -  2 łyżki masła
      -  gałka muszkatołowa
      -  1 łyżeczka soli
      -  3 cebule
      -  250 g dobrego żółtego sera













      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Mąkę, jajka, wodę, 1 łyżkę masła, sól i gałkę muszkatołową wrzucamy do miski i dokładnie łączymy (wystarczy energicznie wyrabiać łyżką). Ciasto będzie miękkie i może mieć delikatnie lepką konsystencję.

      2. Przygotowujemy deskę oraz bardzo ostry nóż. Deskę do krojenia posypujemy niewielką ilością mąki. Łyżką nabieramy ciasto i nakładamy na bok deski. Nóż moczymy pod wodą, płaską częścią wygładzamy ciasto na desce ( tak żeby było bardziej płaskie), a następnie kroimy niewielkie kawałki spychając ciasto z deski. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy przygotowane kluseczki, czekamy aż wypłyną i od razu wyciągamy.

      3. Kluseczki wkładamy do niskiego naczynia żaroodpornego. Na pierwszą warstwę ścieramy na tarce ser, gdy całość będzie dokładnie pokryta, nakładamy drugą warstwę kluseczek i ponownie ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni z pozostałym masłem do zbrązowienia.  Naczynie wyciągamy z piekarnika, na górę wykładamy cebulę.Od razu podajemy.


      6 komentarzy:

      1. Bardzo ciekawa wersja makaronu, nigdy takiego nie jadlam. Zdecydowanie do wyprobowania, zwlaszcza z cebulka, o tak:)
        Pozdrawiam.

        OdpowiedzUsuń
      2. przypomniałaś mi smak smak dzieciństwa:) mama robiła mi takie kluseczki(moze troche mniejsze)na mleku, pycha:)

        OdpowiedzUsuń
      3. Bardzo lubię Spätzle - najbardziej właśnie z serem i przyrumienioną cebulą. Dawno nie robiłam. Trzeba by znowu zrobić.

        OdpowiedzUsuń
      4. Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!
        Jak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺
        Pozdrawiam

        OdpowiedzUsuń
      5. Bardzo dziękuję i również życzę zdrowych i spokojnych Świąt:)

        Cieszę, że moja strona przypadła Pani do gustu, a kolejne przepisy już niebawem!:)

        OdpowiedzUsuń
      6. Fajna propozycja. Następnym razem zamiast łazanek zrobię Twoje kluski :)

        OdpowiedzUsuń