niedziela, 27 maja 2012

Fettuccine z salami i suszonymi pomidorami

     Dzisiaj przedstawiam Wam moje kolejne makaronowe odkrycie. Przepis powstał spontanicznie pod wpływem opróżniania lodówki, a już znalazł się na mojej liście ulubionych dań makaronowych. Sos za sprawą salami, czerwonego wina i suszonych pomidorów zyskał niepowtarzalny smak. Dodatek ziół i mozzarelli wspaniale podkreśla charakter dania. Polecam:)



   SKŁADNIKI ( 4 porcje):
      -  ok. 450 g makaronu fettuccine
      -  300 g salami
      -  200 g suszonych pomidorów
      -  150 ml czerwonego wina
      -  500 g passaty pomidorowej
      -  1 łyżeczka suszonej bazylii
      -  garść świeżej bazylii
      -  garść natki pietruszki
      -  250 g mozzarelli
      -  szczypta soli












      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do garnka wlewamy passatę pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy czerwone wino i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty do odparowania. Dodajemy plastry salami, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz suszoną bazylię. Doprawiamy do smaku solą.

      2, Gotujemy razem przez około 10 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać troszkę wody i ponownie zagotować. Na końcu dodajemy świeżą bazylię. Całość jeszcze raz mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem. Posypujemy startą mozzarellą i ozdabiamy świeżą pietruszką.


      5 komentarzy:

      1. zrobiłam wczoraj i Małżonowi bardzo smakował :) dzięki za przepis.

        OdpowiedzUsuń
      2. Bardzo się cieszę, że smakowało:)

        OdpowiedzUsuń
      3. o rany jak ja lubie wszelkie takie makarony...poprosze porcyjke ;) Wyglada smakowicie!!

        OdpowiedzUsuń
      4. Samo zdjęcie już inspiruje :) wspaniałe danie !

        OdpowiedzUsuń