Kolejna propozycja wykorzystania patelni grillowej. Tym razem proponuję soczyste polędwiczki w sosie balsamicznym z truskawkami. Danie łatwe w przygotowaniu, a zarazem idealnie nadające się na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Truskawki połączone z octem balsamicznym i brązowym cukrem zamieniają się w wyśmienity słodko-wytrawny sos, który jest wspaniałym dopełnieniem mięsa.
SKŁADNIKI ( na 3-4 porcje):
- ok. 300 g truskawek
- 120 ml bulionu
- 30 ml octu balsamicznego
- 3-4 łyżeczki brązowego cukru
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
- bazylia do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Polędwiczki pokroić na 2-3 cm plastry. Delikatnie rozbić. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić oliwą. Patelnię grillową nagrzać i ułożyć na niej mięso. Smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
2. Truskawki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Wrzucić do rondelka z bulionem i gotować przez około 3 minuty. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, dokładnie połączyć. Gotować pod przykryciem do momentu, aż sos się zredukuje i stanie się bardziej gęsty (ok. 10 minut).
3. Na talerze wyłożyć mięso, polać przygotowanym sosem i ozdobić świeżą bazylią.
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńciekawe danie ten sosik musi być odlotowy,pieknie wyglada..
OdpowiedzUsuń