czwartek, 28 czerwca 2012

Polędwiczki wieprzowe w truskawkowym sosie balsamicznym

      Kolejna propozycja wykorzystania patelni grillowej. Tym razem proponuję soczyste polędwiczki w sosie balsamicznym z truskawkami. Danie łatwe w przygotowaniu, a zarazem idealnie nadające się na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Truskawki połączone z octem balsamicznym i brązowym cukrem zamieniają się w wyśmienity słodko-wytrawny sos, który jest wspaniałym dopełnieniem mięsa. 


     SKŁADNIKI ( na 3-4 porcje):
      -  400 g polędwiczek wieprzowych
      -  ok. 300 g truskawek
      -  120 ml bulionu
      -  30 ml octu balsamicznego
      -  3-4 łyżeczki brązowego cukru
      -  sól, świeżo zmielony pieprz
      -  oliwa do smażenia
      -  bazylia do przybrania











       

      SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

      1.  Polędwiczki pokroić na 2-3 cm plastry. Delikatnie rozbić. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić oliwą. Patelnię grillową nagrzać i ułożyć na niej mięso. Smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

      2. Truskawki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Wrzucić do rondelka z bulionem i gotować przez około 3 minuty. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, dokładnie połączyć. Gotować pod przykryciem do momentu, aż sos się zredukuje i stanie się bardziej gęsty (ok. 10 minut).

      3. Na talerze wyłożyć mięso, polać przygotowanym sosem i ozdobić świeżą bazylią.

      2 komentarze: