Kolejna propozycja na wykorzystanie patelni grillowej podczas obiadu. Pyszny i bardzo soczysty grillowany kurczak podany z orzeźwiającą i letnią salsą pomidorową z dodatkiem ogórka. Danie jak najbardziej godne polecenia. Jeśli planujecie wykorzystać klasyczny grill, można przyrządzić samą salsę, która doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 2 pomidory
- 1 długi zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 3 łyżeczki soku z limonki
- słodka papryka (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska
1. Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie słodką papryką. Delikatnie posmarować oliwą. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej do zarumienienia.
2. Pomidor pokroić w kostkę, a zielony ogórek i cebulę w paski. Wrzucić do miski. Dodać sos słodki chilli, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Na talerze położyć mięso, a na każdy kawałek salsę.
Zjadłabym taki obiadek z radością:)
OdpowiedzUsuń